La versió de ‘Boig per tu’ de Shakira ha despertat, suposadament, una “onada de crítiques a les xarxes socials” contra la cantant colombiana per haver cantat en català. Alguns mitjans anglosaxons s’han fet ressò del tema –encara que un sigui un tabloide de tanta credibilitat com el Daily Mail britànic-, el que ha fet amplificar encara més la polèmica.

Però fins a quin punt és real aquest “linxament”? Una cerca a Twitter que inclogui #Shakira i #catalán dóna més resultats criticant els crítics que insults més pròpiament dits, entre els que caldria descomptar els que mostren la seva animositat més cap a l’artista que cap al català. També circula una imatge amb un recull de piulades insultants per aquest tema, però són només nou i és la mateixa en totes les notícies.

Però la “internacionalització” de la “polèmica” ha fet que mitjans catalans (La Vanguardia, Nació Digital, L’Indépendant) i espanyols (El Mundo, ABC, 20 Minutos) hagin reproduït la notícia, sempre prenent com a referència als diaris anglo-saxons. Alguns altres, com el programa La Segona Hora de RAC1 han preferit prendre’s-ho amb humor i “contrastar” personalment la poca consistència del suposat allau de crítiques que ha patit Shakira, qui, per cert, ha col·locat ‘Boig per tu’ com la cançó més venuda de la llista d’i-Tunes a l’Estat espanyol.

Un cas a banda seria la crítica del disc publicada a El Mundo, on amb les opinions musicals s’hi acaben barrejant altres temes amb ben poca relació, com una suposada “succió dins l’embolic polític català” de la cantant -tot i que aquesta sempre s’ha negat a manifestar-se sobre el tema- i la integració dels immigrants llatinoamericans a Catalunya.

El cas Puyol

El naixement de la filla del jugador del Barça, Carles Puyol, també va desfermar una “onada d’insults” segons alguns mitjans, fet que El Mundo recorda a l’hora d’esmentar les crítiques a Shakira. Els més combatius, en aquest cas, però, van ser els de la dreta espanyola. ABC no s’estava de titular “L’artilleria catalanista se ceba amb Puyol «el traïdor» i el nom castellà de la seva filla”.

El que el diari de Vocento –que la notícia de Shakira la titula amb un molt més neutre “Crítiques a Shakira per cantar en català”- entén per “artilleria catalanista” són els comentaris a la notícia de l’Ara –23 comentaris, quatre negatius, deu positius- i al perfil de Facebook del mateix diari –gairebé 400 comentaris dividits a parts iguals entre defensors i detractors. També cita les crítiques a “blogs independentistes”, però és incapaç d’enllaçar-ne un de sol i per il·lustrar-ho remet a un blog unionista català que tampoc ofereix cap més prova d’aquestes acusacions.

Tampoc els altres mitjans que es fa eco d’aquestes crítiques –amb titulars com “Pluja d’atacs del separatisme a Puyol por dir-li Manuela a la seva filla”- són capaços d’incorporar un sol enllaç amb aquesta “pluja”. De fet, les úniques respostes a la piulada de Puyol anunciant la seva paternitat són de felicitació.

En realitat, les poques opinions que van publicar-se a mitjans sobre aquest afer –com aquesta columna d’Empar Moliner a l’Ara– defensen la tria del jugador del Barça.

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019