L’aïllament és un dels règims de vida més controvertits de les presons catalanes. En els anomenats Departaments Especials de Règim Tancat (DERT), els interns estan tancats a la cel·la durant 21 hores al dia i només poden sortir al pati una sola vegada. Els especialistes afirmen que aquest règim pot provocar danys psicològics irreversibles a partir del catorzè dia i l’ONU prohibeix aplicar-lo de manera perllongada. Tot i això, algunes persones s’hi passen mesos o anys. A Catalunya, la taxa de suïcidis als DERT és 3 vegades més alta que al règim ordinari i 12 vegades més que fora de la presó.

Diversos interns han denunciat haver patit abusos en aïllament. L’Estat espanyol és signant del protocol d’Istambul, que fixa garanties contra els maltractaments, però el Síndic de Greuges, a través del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura, alerta que als DERT no hi ha els dispositius de vigilància adequats. La Generalitat nega cap responsabilitat en casos com el de la Raquel E. F., que es va suïcidar a Brians després de 209 dies al DERT i d’haver-ho intentat anteriorment. Ara, el centre penitenciari prepara un pla perquè els presos que pateixen trastorns límits de la personalitat -entre un 20 i un 30% dels que hi ha en aquest règim- puguin sortir-ne i ser tractats en unitats psiquiàtriques. Durant els propers mesos, un grup de treball al Parlament de Catalunya analitzarà com s’aplica l’aïllament al nostre país.

L’Anuari Mèdia.cat entra al mòdul d’aïllament de Brians 1 per explicar aquest règim des de dins i radiografiar, en diversos capítols al llarg de les properes setmanes, les condicions de vida als DERT a Catalunya.

Mapa d’incidents

A Catalunya hi ha 9 centres penitenciaris que tenen mòduls de Departaments Especials de Règim Tancat (DERT). En aquests mòduls, on es troben les cel·les d’aïllament i les sales de contenció mecànica, s’hi han documentat diversos abusos a presos, segons declaracions de testimonis recollides pel Síndic de Greuges. Com a Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura, el Síndic pot fer visites i inspeccions als mòduls d’aïllament, realitzar entrevistes en els mateixos centres penitenciaris i emetre recomanacions a les direccions del centres i els organismes competents. Aquest mapa mostra els testimonis recollits en els informes anuals del Síndic fets entre els anys 2011 i 2016.

Fes clic sobre la icona per veure la llegenda del mapa.


Fes clic sobre els punts per veure l’espai en 360º.

Et recomanem que visualitzis els vídeos en pantalla completa. Optimitzat per visualitzar amb l’app de Youtube.


Condicions de vida

Continguts recomanats sobre l’aïllament publicats als mitjans de comunicació

Règim d’Aïllament: el punt més fosc de les presons (Catalunya Plural)

Els suïcidis de presos es tripliquen en aïllament (Diari Ara)

La reclusa que es va penjar a Brians després de més de mig any en règim tancat ja ho havia intentat abans

Les cel·les d’aïllament acaparen les denúncies per mals tractes a les presons catalanes (La Directa)

Un informe presentat avui per la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura assenyala els “greus efectes fisiològics, psicològics i psiquiàtrics” del confinament prolongat en unitats penitenciàries de règim tancat

Entitats per la defensa dels drets humans demanen que l’auditoria sobre l’aïllament a presons es presenti al Parlament (Catalunya Plural)

L’auditoria va ser encarregada per Amand Calderó, el nou director general de Serveis Penitenciaris