“La littérature dans le boudoir”

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 420, 6 de juliol de 1992

A la segona edició de les Cartes a l’Anna Murià de Mercè Rodoreda hi ha un pròleg que en la primera edició no hi era, però és que la gent d’Edicions de l’Eixample deu ser més contemporània.

El pròleg és de la receptora de les cartes, Anna Murià, i hi explica la relació entre ambdues escriptores. En descriure la comunitat literària exiliada al castell de Roissy-en-Brie, i el famós escàndol que s’hi va produir perquè Mercè Rodoreda hi havia entrat en relacions íntimes amb Armand Obiols, casat amb la germana, absent, de Francesc Trabal, un dels altres exiliats i que al seu torn també havia estat íntimament relacionat amb la Rodoreda. Anna Murià, de vuitanta-vuit anys, hi explica això. No us ho perdeu per res del món.

“Abans d’anar a dormir, Mercè i jo a vegades ens trobàvem al lavabo i conversàvem. No hi havia pressa, Obiols estava llegint al llit. Mercè s’arreglava amb cura per a la nit, es pentinava, es maquillava lleugerament. Amb la seva camisa d’un tall de túnica grega, semitransparent, que havia comprat a París barata i tan bonica… Jo vaig anar a comprar-me’n una d’igual. Sovint aquelles eren frívoles converses de tocador, però de vegades eren confidencials. Fou allí, davant el mirall, coberta pels plecs hel·lènics color rosa, on em féu una confidència que he recordat sempre perquè era tan significativa… Em va dir que l’Obiols encara no havia volgut consumar del tot la còpula, no l’havia penetrada mai. Havien tingut mig any de contactes íntims en la nit del bosc i feia més de dos mesos que dormien junts. Em va sorprendre tant…” ‘Doncs, ¿com ho feu?’ ‘Mira, per fora…’ ‘¿I per què?’ ‘No ho sé…, diu que perquè em respecta massa…”.

La relació, diguem-ne il·legal -potser només obscena, vista la inestimable aportació de la vídua d’Agustí Bartra-, entre la Rodoreda i l’Obiols havia dut el grup literari de Roissy-en-Brie a una divisió seca i a una enemistat que havia de durar molts anys. En contra de la parella hi havia Francesc Trabal, examant de la Rodoreda i germà de la dona de l’Obiols, i família; Joan Oliver, Pere Quart, i la seva primera esposa; Xavier Benguerel i esposa; i Domènec Guansé. A favor de la parella, Anna Murià, “Nyerra”, Pere Calders, i Agustí Bartra, company ja de la Murià. El bàndol dels neutrals el formava Cèsar August Jordana. El quart bàndol el formaven els indiferents, que era la resta dels estadants.

I ara un hom, esparverat davant de la divisió quàdruple, encara s’esparvera més en preguntar-se: si amb respecte i per fora es va produir cisma, i de llarguíssima durada, què hauria passat si Obiols va i li falta al respecte, a l’escriptora, i la penetra. No ens ho volem ni imaginar.

¿Oi que bo?