De Puerto Rico als Special Olympics

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 439, 16 de novembre de 1992

Porto Rico recuperarà l’anglès com a llengua oficial, ara que hi ha guanyat el partit que així ho té al programa. Ara fa un temps, un altre partit, llavors en el poder, havia decidit de suprimir per al poble de Porto Rico l’anglès. A conseqüència de la decisió de quedar-se només amb la llengua del pobre Cervantes, els espanyols, menats per l’impresentable José Camilo Cela, van atorgar, pagant nosaltres, al poble de Porto Rico el premí príncep d’Astúries perquè s’havia quedat sense l’anglès i només amb l’altra llengua oficial, l’espanyol.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

A Porto Rico aquestes versatilitats són fàcils, la coneguda tasca de civilització espanyola va deixar l’illa sense indígenes que molestessin amb llengües pròpies ni altres romanços.

La qüestió és aquesta: si fa un temps el poble de Porto Rico va rebre el premi esmentat per haver suprimit l’anglès i haver-se quedat amb l’espanyol, i si ara el poble de Porto Rico ha decidit que vol tornar l’anglès al lloc anterior, la pregunta és: ¿decidiran els espanyols, per la més elemental de les lògiques, de retirar-li el premi príncep d’Astúries? ¿Sancionaran els espanyols el poble de Porto Rico per haver-los aixecat la camisa? ¿Quina sanció?

Allò de suprimir l’anglès va ser perquè un partit porto-riqueny era partidari d’allunyar l’illa dels Estats Units, i se li va ocórrer d’allunyar-la de la llengua anglesa per obtenir més popularitat, és a dir, més vots.

I això de tornar a l’anglès ha estat perquè un altre partit porto-riquenys és partidari de mantenir l’illa ben endins dels Estat Units, i se li ha ocorregut de tornar a l’anglès per obtenir més popularitat, és a dir, més vots. Bé, el mateix dia que elegien Clinton elegien el governador de Porto Rico, i en va sortir elegit precisament el president del Partit Nou Progressista que és el que propugna el retorn de l’anglès. Per als interessats en les anècdotes amb suc, el president del partit i el governador de Porto Rico i adalil de la llengua anglesa es diu Peter-Pedro Rosselló i és de nissaga mallorquina, o sigui Pere Rosselló com si diguéssim. És un detall que, a nosaltres, ens pot fer gràcia, i que als espanyols no els en farà cap ni una.

Un hom és partidari del seny, sobretot quan el seny l’apliquen els espanyols, perquè aleshores resulta graciosíssim, com quan assenyadament van donar el premi príncep d’Astúries a Porto Rico. Doncs ara, amb el mateix seny, li haurien de prendre el premi, per començar. Després, haurien d’aplicar al poble de Porto Rico una bona sanció, per exemple declarar Puerto Rico independent d’Espanya i que es fotin els porto-riquenys.

I en tercer lloc, el príncep d’Astúries hauria de canviar d’agència de relacions públiques: es comença triomfant i després fracassant a Puerto Rico, i s’acaba fracassant als Olímpics i triomfant als Special Olympics.