Un tuf de solució final

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 522, 20 de juny de 1994

Ho analitzaran com voldran, faran veure que això i que allò i es mataran per negar-ho. Però aquesta campanya ha fet tuf de solució final: al final, quan sigui, als espanyols, no els tocarà més remei que pactar ells amb ells, Psoe amb Pp.

Com més s’insultaven per mítings i envelats, com més absurda era l’acusació, més en resultava que, en el fons, no pretenien que l’oient es cregués l’insult, sinó que, vista l’absurditat de l’insult, en deduís que tot era comèdia, irreal, i que en conseqüència, en el fons, s’estimaven. Com quan la iaia diu a la néta “bandarra”, i al net, “lladre”.

Els exemples televisius d’aquest joc de bandarres -aquí sense iaies ni néts- ha estat constant, tant en els enfrontaments entre els partits com en els comentaris de personatges, personal i periodistes independents. N’hi ha prou que se’ls acabés la llista de preguntes i respostes preparades perquè, per sota de la porta dialèctica, tragués el morro l’acord de fons, bàsic i final que ho ha acordat tot d’ença de la mort del dictador.

I abans i tot. A les presons franquistes dels 60 els presos polítics gauchistes feren aquesta cobla, fàcilment traduïble a l’original: “Carrillo, on vas, Carrillo, / amb la Reconciliació! / Agafa falç i martell / i fes la revolució. / No pactis amb el caudillo!”.

Amb motiu del suport al PP del potser adés socialista i sempre espanyolíssim Damborenea, el polític Pablo Castellano, adés anarquista, després socialista i ara finalment comunista va voler fer-hi broma i li va sortir una veritat com un temple: “Es confirma que es pot passar del Psoe al Pp i al revés sense sofrir una catarsi intel·lectual”. Hi ha un elogi: parlar d’intel·lecte a propòsit de Damborenea.

I el director de l’Abc vol aturar les notícies i les inquisicions sobre la corrupció així: “Dirigents del Psoe, del Pp i d’altres partits s’han de reunir com més aviat millor, després de les eleccions europees, en sigui quin en sigui el resultat … segellar un acord, tornar a guarir la vida espanyola i, extirpats els tumors corruptes, eixugar els corrents de la nova inquisició”. Entesos: contra la nova Inquisició, l’acord Total.