D’Amedo a Roldán, progressant

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 529, 8 d’agost de 1994

Fa uns mesos l’amo de l’autèntica policia espanyola, el senyor Roldán, un cop descobert que les havia fetes de l’alçada d’un campanar, va tenir temps d’aplegar documentació, proves, diners i passaports i, un cop feta la ruta que l’havia de portar per tres continents, sortir un moment a comprar tabac i no tornar fins que no calgui.

Fa uns anys les coses no eren tan fàcils: l’organitzador de l’heroica lluita terrorista espanyola contra l’obsoleta lluita terrorista basca, el també senyor Amedo, un cop considerat que s’havia de fer públic que les havia fetes de l’alçada d’un campanar, però amb tots els papers i permisos en ordre, el tanquen a la presó, l’acusen i el troben culpable d’accions terroristes, protegit per la seva condició de servidor de l’estat. I en comptes d’aconseguir un llarg viatge de plaer per països exòtics com Roldán, a Amedo, li encolomen 108 anys de presó i hi afegeixen que “només” en complirà 30.

Eren uns altres temps. El govern d’Espanya no havia progressat tant. Comparats els suposats delictes, i els reals, d’un i de l’altre, és evident que, a Amedo, li havia de tocar menys pena i en canvi li’n va tocar molta més.

Ara hi ha persones que s’han escandalitzat perquè, al senyor Amedo, l’han deixat sortir de la presó amb només set anys de la pena complerta. Aquestes persones no tenen en compte que el govern de l’estat no ha parat de progressar pel que fa a l’aplicació, lenta però segura, del seu programa obrer, socialista i espanyol, i que després del tractament subministrat al senyor Roldán, mantenir el senyor Amedo en una situació establerta fa sis anys era un retrocés.

Fins i tot considerant les coses d’un punt de vista eminentment pràctic, la decisió presa respecte al senyor Amedo no solament no hauria d’escandalitzar els enemics del senyor Amedo, ans qui hauria d’escandalitzar-se són els seus amics. Vegem-ho: mercès a la seva nova situació, el senyor Amedo només podrà dormir a la presó de dilluns a dijous. Els altres tres dies, de divendres a diumenge, no li tocarà cap més remei que dormir en les mateixes condicions de seguretat que qualsevol altre ciutadà. Tenint en compte les especials relacions que uneixen el senyor Amedo amb l’organització Eta, hom es demana: la nova situació carcerària del senyor Amedo li facilitarà o li dificultarà de dormir tranquil tota la setmana com fins ara, o només uns quants dies?