L’ou com balla (Dancing Ball)

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 537, 3 d’octubre de 1994

Una lectora va resultar complaguda pel paper “Monàrquics monòrquics”, que vam dedicar a commemorar la no-commemoració del nomenament de l’actual Rei d’Espanya pel Dictador anterior. El títol del paper jugava amb el nom de les persones proveïdes només d’un testicle, monòrquics, i el de monàrquics, persones sense prou valor per a admetre que, el seu ídol, el va entronitzar un dictador.

La informació sobre l’oportú nom de monòrquics, la vam treure de Hitler and Stalin. Parallel Lives, d’Alan Bullock, que estableix per dues vegades que Adolf Hitler era monòrquic (Stalin no, es fotia la minyona: com Marx, oidà). Lord Bullock va estudiar al New College, d’Oxford, universitat on va ser també Founding Master del St. Catherine’s College i vice-canceller; membre de l’Acadèmia Britànica, cavaller de la Legió d’Honor francesa i lord Bullock of Leafield, coeditor de l’Oxford History of Modern Europe. Amb aquest currículum en vam tenir prou per fer-li costat en l’afirmació repetida i provada que Hitler era monòrquic, tant com els nostres monàrquics.

En vam tenir prou, i ara en tenim més: la lectora complaguda, Ms S. E. Y., de l’existència de la qual ens vam assegurar comprovant el remitent a la guia telefònica, ens ha tramès la quarteta que el seu pare, veterà de la Segona Guerra Mundial, solia cantar quan ella era infant, i que fa així:

Hitler had only got one ball,
Goering had two but were very small,
Himmler had two but similar.
And Goebbels had no balls at all.

La malícia del lector -només apreneu les coses dolentes- ens estalviarà la traducció de la peça, que diu que es cantava amb la tonada del “Pont sobre el riu Kwai”, la marxa del coronel Bogey.

Que el film sigui del 1957 no demostra que colonel Bogey no sigui anterior; que ho demostri el meticulós lord Bullock si és del cas. Nosaltres ens quedarem amb la veritat de fons: el soldat ras “ja ho sabia”, que Hitler era monòrquic, sense tanta història; com el ciutadà ras “sap” que també ho són, de monòrquics, els nostres monàrquics, sense veure’ls amagar l’ou en els vint-i-cinc anys de l’assumpció a la trona del Borbó de torn.