Espanya federal?

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 622, 20 de maig de 1996

En algun dels seus millors exemplars, rara avis, als espanyols, els ha entrat una febre admirable: és Espanya només un estat de les autonomies, o convé per al bé de tots que sigui una federació? Bona gent. I estudiosos: per a alguna d’aquestes aus estranyes el que ha passat a Espanya és que fins al Decret de Nova Planta, tot just abans-d’ahir, era un conjunt de reialmes, menys relacionats encara que una federació. Per a aquests es tractaria d’oblidar victòries i derrotes i recuperar aquella organització. En diuen organització federal. Per a unes altres d’aquestes aus Espanya no solament ha existit sempre, sinó que existeix ara mateix, i del que es tracta no és d’ocupar-se del ”ser de España” (dit així!), sinó de reorganitzar-ne l’administració perquè funcioni més bé encara. També en diuen organització federal. Els nostres polítics haurien d’aprofitar-se de tanta innocència. Els durarà poc.