Faixa o caixa

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 647, 11 de novembre de 1996

En la batalla transnacional pel control de les comunicacions el grup Canal + té maldecaps. S’havia associat amb Deutsche Telekom i Bertelsmann, totes dues alemanyes, per controlar els canals de pagament d’aquell país, i ara resulta que Telekom se’n retira. En conseqüència Bertelsmann ha decidit de rumiar-s’ho, i potser de deixar-ho córrer.

A l’hora dels calés ser cosmopolita resulta massa complicat per a segons quines filosofies, i no n’hi ha prou d’adduir que, com a hereu d’Ortega y Gasset, el grup Plus-País-PE té un no se sap ben bé què de certes influències ideals, per alemanyes que semblin. S’ha de renunciar a la retòrica, als detalls sense rendiment, al romanticisme de serial, per ser cosmopolita.

I si no, que l’espanyolíssim Canal + ho pregunti a la catalaníssima Caixa; tan poc orteguiana, tan nostra, tan europea: la primera institució d’Europa en la seva especialitat.