Futbol i nació

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 654, 30 de desembre de 1996

Al principi, el futbol només consistia a jugar cada cop més bé. Després s’hi van barrejar la política i la societat. Després hi va ser més important la societat, i si jugaven bé, millor. Després va passar al davant la política, i el joc quedà en darrer lloc. En aquestes estàvem quan ha arribat la professionalització màxima i el negoci va primer, després la política i en tercer lloc el joc. Amb el mercenarisme ha desaparegut el futbol com a fenomen i símbol de la “societat civil”: qui va preocupar-se massa pel darrer Madrid-Barça? El joc en si ha començat a desaparèixer, i amb ell l’excusa; amb equips de mercenaris multimilionaris, el darrer que faran serà arriscar cames i turmells. Potser els empresaris del futbol redescobriran la “societat civil”: sense ella, qui perd el temps abonant-se a veure partits on l’únic gol buscat serà el de no prendre mal? Massa tard? Ha durat gairebé un segle…