Berlin

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 679, 23 de juny de 1997

Sir Isaiah Berlin, un dels pensadors més importants de l’Europa d’aquest segle (va néixer el 1909), tot just si ara comença a treure el nas de sota la catifa on els “nostres” intel·lectuals el van escombrar ja de bell principi. Pecat imperdonable de Berlin: haver escrit alguns dels llibres de pensament més ben articulats sobre les idees contemporànies sense cap més guia superior que el -seu- pensament lliure; sense adscripció a cap ideologia. El seu Karl Marx, dos centenars de pàgines, publicat el 1939, ha estat reeditat i reimprès dotzenes de vegades, la darrera el 1995. La Saturday Review encara el considera “el millor estudi curt de la vida i l’obra de Karl Marx”.

Ara s’acaba de publicar Nacionalisme. No l’hem llegit, no sabem doncs què ni per què hi diu el que hi digui. Sabem segur que farà mal. Sobretot als antinacionalistes teològics -als nacionalistes que s’ignoren-. Mal dit: no se’l llegiran.