Parada i fonda

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 686, 11 d’agost de 1997

Qui es dediqui seriosament a la política al nostre país hauria de passar uns mesos reclòs estudiant minuciosament l’estratègia de l’estat espanyol amb l’excusa de l’assassinat d’un regidor seu al País Basc. I els resultats que n’obté. L’èxit, a l’interior, de l’estratègia ha estat aclaparador: les masses al carrer, sense distinció d’ideologia -això seria poc important- ni d’idees -això ja és greu en favor d’una ideologia concreta, no pas compartida per la majoria de manifestants. No menys aclaparador ha estat el fracàs, a l’exterior, de l’estratègia: ara tot el món sap que existeix el País Basc, i que aquests bascos tenen un problema espanyol; com a Irlanda un d’anglès i a Bòsnia un de iugoslau. Punt màxim a meditar amb vista a la construcció del nostre futur: tot i l’èxit interior aclaparador, al cap de tres dies, els estrategs del llacet blau es barallen ells amb ells: no poden explotar l’èxit. No sembla impossible de superar-los.