Tarradellas

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 698, 3 de novembre de 1997

Dijous passat, dia 23, es van complir vint anys de la tornada del president de la Generalitat a Barcelona (es deia Josep Tarradellas i havia succeït Josep Irla, que havia succeït Lluís Companys). Tarradellas era la demostració que el govern de Catalunya durava més que no pas el franquisme. Que la Generalitat, que quan Franco la va desfer tenia president actuant, continuava tenint-ne després que la mort havia desfet Franco. La Generalitat de Catalunya, a diferència dels governs democràtics espanyol, basc o gallec, havia tingut solució de continuïtat. Fa vint anys Tarradellas convertia per a nosaltres i en l’univers simbòlic -en l’imaginari col·lectiu, tan apreciat pels patriotes com Pujol- el franquisme en un parèntesi. La celebració de la continuïtat de la Generalitat ha estat minsa. De Tarradellas se’n pot dir el que es vulgui; dels qui malden per ignorar què significà la seva tornada no se’n pot dir ni això.