Ni catanyol

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 720, 6 d’abril de 1998

Efecte inesperat que ha produït l’aparició d’El Periódico en català: hi ha qui, amb aquest motiu, s’ha desfet del vici immemorial de llegir el diari cada dia. N’hem constatat mitja dotzena de casos: van passar sense trauma del diari “de sempre”, en la majoria escrit en espanyol, a El Periódico en català; un cop desenganxats del vici, prou conegut per propietaris de diaris i publicitaris, de la fidelitat canina al diari “de sempre”, el nou no els ha enganxats ni els ha viciats ni, molt menys, els ha inoculats cap fidelitat: el nou és traduït però no té llenguatge propi. En Torrent diu que canviar llengua és canviar ideologia; si no se’n canvia, vet aquí una raó que explicaria la inocuïtat del nou Periódico.

Si “La Vanguardia”, per “catalanitzar-se”, treu en català un altre diari en comptes de traduir-se, donaria la raó a en Torrent; pitjor encara, potser enganxaria els feliços desenganxats.