Com volen, aquesta gent

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 744, 21 de setembre de 1998

No fa ni un any que mitjançant el Bng de Beiras els gallecs van donar senyals electorals de nació, i tots els partits del sistema ja han demanat de canviar la Constitució. Fins i tot el Psoe. Fins i tot el Pp.

Precisament aquest parell, el Psoe i el Pp, van ser els primers a reaccionar davant de la victòria del Bng i Beiras: la mateixa nit del 17 d’octubre de 1997, i amb el Bng com a segon partit de Galícia i primer de l’oposició, tant els guanyadors, el Pp, com els perdedors, el Psoe, van suggerir de canviar la llei electoral perquè no tornés a passar que a Galícia guanyessin gallecs, com a Catalunya ja guanyaven catalans i bascos al País Basc.

Encara no un any després això de la llei electoral no ocupa les capçaleres ni de diaris ni d’informatius -però sí el fons del seu cor, el cor de la seva utopia-. Ara tots els partits, tant els espanyolistes com els nacionalistes, proposen de modificar la Constitució, i ni el més prudent no s’hi oposa. Que els nacionalistes tinguin aquest propòsit és lògic, pensem que l’únic nació que surt al text sagrat és Espanya, l’única llengua l’espanyol o castellà, i és a l’Exèrcit a qui mana de mantenir la unitat del secular invent. Què volen aquesta gent, és a dir la parella Pp-Psoe, quan s’interessen per modificar una Constitució tan barroerament favorable a allò seu de sempre?

Volen allò mateix que volien amb la reforma de la llei electoral espanyola, aquella nit de la victòria del Bng. I ho volen naturalment.