Ibarra torna a tenir raó

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ramon Barnils, núm. 839, 11-17 de juliol de 2000

Sortint d’una entrevista amb el primer ministre espanyol, el president d’una llunyana comunitat autònoma, Extremadura, ha dit que els partits nacionalistes -no espanyols, ep!- són un fre al desenvolupament autonòmic.

I té raó. La Constitució actual contempla les autonomies, no pas les nacions. Propugnar els drets de les nacions suposa treure importància a les autonomies. I impulsar les autonomies suposa substituir les nacions per comunitats autònomes. I si la Constitució vigent emmarca un estat només d’autonomies, deixa fora de la llei un estat plurinacional.

Quan fa gairebé un quart de segle es va conjuminar el Règim actual, la por barrejada amb l’astúcia i la ignorància va fer que la qüestió, que existeix d’ençà que existeix l’estat espanyol, se ”solucionés” a base de retòrcer el llenguatge: no s’hi parla de nacions ni de regions, sinó de nacionalitats, mot que ho pot dir tot o no dir res.

Per això té raó n’Ibarra.