Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

090918_presidentmontilla

L’òrgan regulador ha demanat la compareixença amb la “màxima celeritat” dels responsables de la CCMA i TV3 arran de l’encadenament d’imatges del “Montilla real” amb la seva imitació. La cadena ja es va disculpar l’endemà de motu propio, però un diputat del PSC ho considera insuficient.

No n’hi va haver prou amb les disculpes –a priori per voluntat pròpia- de TV3. La nit del 10 de setembre el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, va fer el tradicional discurs polític de la Diada Nacional. Després de la seva emissió, el “fals Montilla” de Polònia -caracteritzat per l’actor Sergi Mas- va protagonitzar la promoció de l’espai Nit 10, que servia com a gala de presentació de la nova temporada. Aquests fets han suposat que el CAC hagi demanat la compareixença amb la “màxima celeritat” del director de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Albert Sàez, i de la directora de TV3, Mònica Terribas.

Espais “poc distanciats”
L’encadenament d’ambdós espais -amb les semblances d’atrezzo evidents- van provocar que en el Telenotícies Migdia de l’endemà, i enmig de la informació política, la conductora de l’espai demanés disculpes pels fets. Concretament TV3 va argumentar que ambdós espais “no es van distanciar adequadament”, fet que va provocar que se’n pogués establir “una vinculació”. Segons fonts de Presidència recollides per Europa Press, la disculpa hauria tingut lloc sense una queixa prèvia del Govern.

Una de les reaccions més crítiques amb TV3 va ser la del periodista i diputat del PSC Josep Maria Balcells, que havia estat director de RNE al Principat i director adjunt de Barcelona Televisió. En un article publicat al seu bloc -i reproduït en mitjans com El Punt,- Balcells es preguntava “si eren suficients les disculpes”. Considerava l’encadenament d’ambdós “discursos” senzillament “frívol” i “injustificable”.

Més enllà del cas, considerava necessari “obrir un debat seriós sobre els criteris o llibres d’estil que s’imposa en la cadena en el tractament de la primera autoritat del país”. Així mateix afirmava: “No seré jo qui negui que els polítics, inclòs el president, no puguin passar puntualment pel sedàs mordaç, irònic i crític els humoristes, però és que en el cas de Polònia s’ha arribat a fixar una imatge o una caricatura fixa, no només del president sinó dels altres líders polítics que acaben consolidant un perfil que desbanca el real”; unes paraules que es podrien interpretar com posar en qüestió la idoneïtat de mantenir en antena un dels programes estrella de la cadena.

L’endemà, el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) demanava la compareixença amb la “màxima celeritat” de Sáez i Terribas per donar explicacions sobre els fets. En l’altra balança de les opinions de Balcells se situava l’editor de Comunicació 21, David Centol: “el CAC dimensiona el tema al requerir la compareixença ‘amb la màxima celeritat’ (…). Passem, doncs, d’un acte inoportú a un acte excessiu”. Així mateix, afegia que recordava el gran “favor” que fan programes com Polònia per a la democràcia política catalana.