Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El conseller del CAC Santiago Ramentol en la presentació de l'estudiA les emissores de televisió i ràdio catalanes els costa arribar al públic més jove, i no aconsegueixen atraure la població castellanoparlant. És una de les dades de l’informe que ha presentat el CAC aquest setembre.

L’informe és l’Estudi d’opinió pública sobre els mitjans audiovisuals a Catalunya de l’any 2009, que publica anualment el CAC (des de fa sis anys). Enguany s’ha elevat de 1.600 a 2.000 el nombre d’enquestes fetes.

La nota de premsa emesa pel CAC en la presentació de l’informe el passat 3 de setembre destaca que TV3 és la primera en totes les categories i que “en relació a la pregunta de quina és la cadena de ràdio preferida, l’emissora que apareix en primer lloc és Catalunya Ràdio”. Però la nota s’oblidava (igual que les conclusions de l’informe) de fer palès que aquestes dues emissores públiques continuen sent referents per la gent més gran i catalanoparlant, però que amb les generacions més joves i els castellanoparlants no tenen tanta referencialitat.


Les dades sobre la referencialitat de TV3 i Catalunya Ràdio

Si bé és cert que TV3 és el canal de televisió preferit per la majoria de les persones enquestades (39,5%), el percentatge redueix a mesura que l’enquestat és més jove:

TV3 com a canal preferit:
18 a 34 anys: 26,5%
35 a 49 anys: 39,1%
50 a 64 anys: 44,4%
65 anys i més 55,2%

A banda, la diferència és molt més marcada segons la llengua habitual d’ús de l’enquestat:

TV3 com a canal preferit:
Català 69,8%
Castellà 15,7%
Les dues llengües 46,0%

Si bé en el cas de les persones joves TV3 es manté com la televisió preferida, tot i que en percentatges menors, en el cas de les persones castellanoparlants, TV3 se situa en tercer lloc (15,7%) per darrera de La 1 (19,8%) i Antena 3 (18,9%).

En la presentació de l’informe, el CAC va subratllar que “Catalunya Ràdio és la ràdio preferida pels oients entrevistats (14,6%), seguida de la Cadena SER (11,0%) i RAC1 (10,9%)”. El que no van afegir, però, és que en les persones més joves ha perdut la batalla davant de RAC1: en la franja 35 a 49 anys, Catalunya Ràdio és la preferida per l’11,6% i RAC1 pel 15,9%, mentre que en la franja de 18 a 34 anys: Catalunya Ràdio només arriba al 4,3%, i li passen pel davant dues altres generalistes: RAC1 amb el 12,4% i la Cadena SER amb el 8,5%.

En relació a la llengua d’ús habitual dels oients enquestats, quan són castellanoparlants només tenen com a preferent Catalunya Ràdio un 2,7%. I aquesta dada tampoc la van destacar en la presentació de l’estudi els responsables del CAC.


S
ense distingir entre política catalana i espanyola
D’entre les preguntes que s’han adreçat als enquestats, n’hi ha moltes que s’interessen per saber la percepció de la qualitat dels informatius que tenen els espectadors. A la pregunta: “Segons vostè, quin tema hauria d’ocupar més temps en un informatiu?”, ofereix la possibilitat de valorar el temps que es dóna a diversos àmbits: societat, economia, esports, etc. En l’apartat de política, però, l’enquesta unifica la política “catalana” i “espanyola”, sense donar l’oportunitat als enquestats de valorar les informacions sobre política catalana i sobre política estatal per separat