Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

catradioL’emissora pública canvia els “pesos pesants” de la programació i el director per intentar remuntar. L’objectiu és invertir el descens progressiu de l’audiència els darrers anys, ja que, malgrat que manté el lideratge al Baròmetre, ha caigut a la tercera posició a l’EGM.

Catalunya Ràdio es juga aquesta temporada el cinquè set d’un partit de tennis. El de mantenir la referencialitat en el món de la ràdio al Principat amenaçada tant en català per RAC1 com en castellà per la SER. Amb nou director, Ramon Mateu, i canvis en totes les franges clau (destaquen Manel Fuentes al matí i Sílvia Coppulo a la tarda), intentarà recuperar un lideratge que, si més no en l’EGM, va perdre l’any passat. La davallada ha passat entre altres per la marxa de les grans icones de la ràdio pública: Jordi Basté, Toni Clapés i Antoni Bassas.

Catorze anys líder
Malgrat que el descens progressiu d’audiència s’arrossegava des de feia un parell d’anys, l’estocada va ser l’abril de 2009, quan va perdre 60.000 oients respecte la darrera onada. L’Estudi General de Mitjans (EGM) va encimbellar al liderat RAC1, mentre que Catalunya Ràdio queia a la tercera posició també per darrera de la SER. Feia 14 anys que la ràdio pública del Principat era líder.

D’aquesta manera se certificava que les decisions preses en els mandats de Montserrat Minobis i Oleguer Sarsanedas havien estat un fracàs. La darrera, la marxa d’Antoni Bassas, que se sumava al pas de Jordi Basté i Toni Clapés, líders a la nit i a la tarda, a RAC1. En el cas de Bassas, a més, el fet que fos assenyalat pel diputat del PSC Joan Ferran com a part de la “crosta nacionalista” dels mitjans públics va augmentar la percepció de “purga política”.

L’únic consol que li quedava a Catalunya Ràdio era mantenir el liderat segons el Baròmetre. L’estudi d’audiències dels mitjans i consums culturals dels Països Catalans la situava el mes de maig en primer lloc amb 560.000 oients seguida de la SER (449.000) i RAC1 (327.000).

Una “marca forta”
En la primera compareixença a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament, el nou director, Ramon Mateu, va assenyalar que l’emissora, que forma part de “l’imaginari col·lectiu dels catalans”, “tenia opcions de recuperació”.

La nova temporada s’ha plantejat com un canvi total respecte l’anterior. Al matí entra Manel Fuentes en el lloc de Neus Bonet -serà el tercer presentador en tres anys-. A la tarda continua el ball de noms, i és que des de la marxa de Clapés a RAC1 han passat pels micròfons de Catalunya Ràdio Llucià Ferrer, Marta Alonso, Flor Saura i, ara, la “recuperada” Sílvia Coppulo. La nit esportiva ha viscut un internanvi al més pur estil Eto’o-Ibrahimovic entre la ràdio i la televisió pública. Pere Escobar es fa càrrec del programa nocturn radiofònic i deixa les retransmissions televisives -enguany i després de deu anys amb Champions- a Bernat Soler. Com en el cas dels ariets, caldrà veure qui guanya amb el canvi.

La nova temporada no ha estat exempta de polèmiques. En aquest cas una nova marxa il·lustre, la del ganxó Xavier Solà. Després de més de vint anys amb El Suplement els matins del cap de setmana, l’any passat va assumir al migdia Suc de coco, tot i que inicialment havien pactat un programa a la mitjanit. Enguany han prescindit dels seus serveis -li oferien un programa a la matinada-, un fet que va ser durament criticat pel periodista Miquel Calçada en un article a l’Avui.

Per la seva banda, RAC1 manté bona part de la graella amb una sonora excepció: el Minoria Absoluta. L’equip format per Toni Soler, Queco Novell i Manel Lucas va decidir tancar el programa després de nou anys en antena.