Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

abcEl diari ABC va publicar la crònica d’una manifestació mai feta en un poble que només existeix a la ficció televisiva. Anteriorment una entitat espanyolista havia demanat a la fiscalia prohibir l’acte però els cossos policials no havien trobat “més informació”

El moviment proamnistia basc va fer el passat cap de setmana una campanya de denúncia de les prohibicions dels seus actes i, fins i tot, de l’exhibició de fotografies dels presos polítics. Ho van fer amb una falsa convocatòria de manifestació i altres actes en favor de tres presos del poble d’Arralde. Un muninicipi que correspondria en l’imaginari televisiu dels Països Catalans a Ventdelplà (TV3), L’Alqueria Blanca (Canal 9) o Vallterra (IB3).

Una entitat espanyolista, Dignidad y Justicia, va denunciar la convocatòria tal i com fa amb la resta d’activitats de l’esquerra abertzale però el ridícul va anar més enllà quan el diari espanyol ABC va explicar en una crònica que la manifestació s’havia realitzat. En aquest cas la ficció ha superat no només la realitat sinó el mínim rigor periodístic.

“No hi havia més informació”
L’ABC explica en la seva crònica que les forces de seguretat van informar que amb el temps que van tenir entre la denúncia de Dignidad y Justicia i l’acte “no disponien de més informació sobre la convocatòria de la que apareixia al web www.askatu.org”. En aquest cas, ni els cossos policials espanyols, ni l’associació Dignidad y Justicia ni els periodistes d’ABC van esbrinar que Arralde és la vila on transcorre la sèrie Goenkale d’ETB, la televisió autonòmica de la Comunitat Autònoma Basca (CAB). Hores d’ara, l’article d’ABC continua accessible al seu portal web.