Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

090930_elperiodicoEl Periódico de Catalunya va atribuir als organitzadors del referèndum d’Arenys la condició de “secessionistes” en comptes de l’habitual “independentistes”.

Legalment, la secessió es considera un sinònim del delicte de “rebel·lió”, castigat al Codi Penal espanyol amb dures penes de presó i inhabilitació.

El mateix dia que se celebrava el referèndum per la independència de Catalunya a la localitat maresmenca d’Arenys de Munt, El Periódico va emprar en la seva única informació sobre la consulta el concepte “secessió”. Malgrat que etimològicament defineix clarament la voluntat d’esdevenir un estat propi -definició del DIEC: “Acció de separar-se d’una agrupació, especialment d’una nació una part del seu poble o territori”-, la seva utilització en un dia tan assenyalat pot incorporar una càrrega criminalitzadora d’una iniciativa democràtica i popular. Cal recordar que, en l’argot legal, “secessió” equival al delicte de “rebel·lió”, que inclou entre els supòsits “declarar la independència d’un part del territori nacional” (espanyol).

“Insana tensió”
El Períodico titulava el passat 13 de setembre: “El secessionisme vota a Arenys enmig d’una insana tensió”. A banda d’incloure el terme “secessió” -en un moment en què el concepte d’independència forma part de manera normalitzada del debat polític i social-, també qualificava “d’insà” l’ambient previ i s’aventurava a afirmar que a Arenys no es viuria una festa (de la democràcia). Si en una qüestió van coincidir tots els mitjans presents el 13S a Arenys de Munt va ser el clima d’autèntica festa independentista i com aquesta mateixa situació va ofegar l’anecdòtica presència d’una seixantena d’ultradretans.

Més enllà de la qüestió lingüística -recorda el concepte de “separatisme” tant usat pel règim de Franco-, no es pot oblidar la derivada legal de l’assumpte. Secessió és sinònim de “rebel·lió”, considerat un delicte en el Codi Penal espanyol. Entre els supòsits que inclou l’article 472 del capítol 12 (delictes contra la Constitució) hi ha, precisament, el de “declarar la independència d’una part del territori nacional”.

El que podria considerar-se una simple ficció no està tant lluny de la realitat. En aquest sentit, NacióDigital.cat va publicar que el delegat del Govern espanyol, Joan Rangel, havia amenaçat el consistori d’Arenys en dissoldre’l per violar aquest article. Segons la informació, el representant de l’Estat al Principat interpretava el referèndum -en cas que l’hagués organitzat l’Ajuntament- com un “acte efectiu i fàctic de trencament de la unitat territorial”. Això es diferenciaria dels “pronunciaments verbals” que habitualment realitzen els partits independentistes. L’alcalde d’Arenys, Carles Mora, va fer-ne al·lusió indirecte uns dies després en afirmar que acatarien la sentència judicial -que prohibia a l’Ajuntament organitzar la consulta- “perquè si no ens acusarien de secessionistes”.

Un Comentari