Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

andorraEl portal directe.cat es mostra “content” que la línia en català augmenti un 1% i obvia l’anormalitat que un Estat independent tingui fins a tres sistemes escolars.

El Principat d’Andorra és l’únic territori dels Països Catalans que compte amb un Estat propi i amb el català com a única llengua oficial. Això no és suficient per comptar amb un sol sistema públic d’educació ja que, a banda de l’escola nacional andorrana, els estats espanyol i francès també tenen els seus sistemes educatius. El repartiment de les matrícules entre els tres sistemes és bastant equitatiu. Amb dades de 2009, mentre el 38,2% de la mainada va al sistema andorrà, el 31,7% assisteix a l’espanyol i el 30,1% al francès.

Segurament, més enllà de les dades -que poden augmentar o disminuir de manera molt lleugera anualment-, la gran qüestió que es planteja és com un país pot garantir la seva cohesió social i nacional si més del 60% de la mainada s’educa en sistemes dissenyats des d’estats com l’espanyol i el francès, on el respecte i promoció de la diversitat cultural i lingüística l’han qüestionat reiteradament a través de la legislació i accions governamentals.

Tot i les dades, el portal directe.cat mostrava la situació des del seu vessant més optimista. Qualificava les dades de “bona notícia” i es manifestava “content” pel fet que el percentatge ha augmentat un 1,13% del 2008 al 2009. Concretament, hi ha 158 nens i nenes més matriculades a l’escola nacional. Els altres dos sistemes retrocedeixen, però en valors absoluts la caiguda és de tant sols 65 nens, ja que la població escolar ha augmentat.

Amb la permanència dels tres sistemes educatius és ben difícil revertir una situació en la qual el català -cal recordar-ho, única llengua oficial- només és llengua d’ús comú per un 31% de la població i se situa en segon lloc a darrera del castellà (35,9%). Segons dades de 2004, el portuguès havia desplaçat el francès com a tercera llengua (14,7 a 8,7%).