Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La fiscalia de Baiona va convoar una roda de premsa d'urgència. Foto: GaraEl diari basc Gara apunta que policies espanyols van interrogar il·legalment al militant d’ETA, Jon Anza; segons el diari, Anza hauria mort durant els interrogatoris. La informació, que afirma que els policies van enterrar Anza en territori francès, ha estat silenciada pels mitjans catalans i espanyols

El 18 d’abril es va produir la desaparició de Jon Anza, militant de l’organització armada ETA. En un comunicat posterior, ETA va denunciar que no es va presentar a una cita a Tolosa de Llenguadoc després d’agafar un tren a Baiona, i que les “clavegueres d’Espanya i França” eren responsables de la desaparició. Al llarg de mig any l’esquerra abertzale s’ha manifestat per demanar una investigació i aclariment del cas i han apuntat a un possible cas de guerra bruta. El conseller basc de l’Interior, Rodolfo Ares, va qualificar-ho de “radicalment fals”, mentre que el ministre espanyol, Alfredo Pérez Rubacaba, va afirmar que era una “patranya” (sic). Dos mesos després de la desaparició, va anar més enllà i va argumentar que ETA volia delatar el seu militant per tal que fos apressat pels cossos policials espanyols.

El passat 3 d’octubre el diari basc Gara va publicar una informació on afirmava que agents policials espanyols haurien detingut Jon Anza el 18 d’abril. Segons la notícia, el militant d’ETA, greument malalt, hauria mort després dels interrogatoris il·legals. La mateixa informació, que cita “fonts de tota solvència”, explica que els agents van enterrar el cos sense vida d’Anza en territori francès.

La notícia, que suposa denunciar un possible cas de guerra bruta, ha estat absolutament silenciada als mitjans espanyols i catalans. Per exemple, cap dels quatre diaris d’informació general editats a Barcelona (Avui, El Periódico de Catalunya, El Punt i La Vanguardia) se’n fan ressò malgrat que segueixen l’actualitat a Euskal Herria de manera molt puntual. L’agència Europa Press, que havia fet fins a quatre teletips entre maig i agost on parlava de manera principal o secundària del cas Anza, en aquesta ocasió ha obviat l’acusació. Un dels pocs mitjans dels Països Catalans que ha reproduït la notícia de Gara ha estat Tribuna.cat.

Tampoc no n’ha parlat el rotatiu espanyol Públicomalgrat que havia informat del cas Anza fins a l’agost– que en canvi ha “tingut accés” a un document sobre una possible “guerra civil” a ETA entre 2006 i 2008. La notícia es va publicar l’endemà que Gara denunciés el presumpte cas de guerra bruta.

En canvi, la situació ha estat molt diferent a Iparralde, el País Basc francès, on el gran ressò en mitjans bascos i francesos de la notícia de Gara va obligar a la fiscal de Baiona, Anne Kayanakis, a comparèixer d’urgència davant la premsa. El fiscal adjunt Marc Mariée (foto) no va ni confirmar ni desmentir la informació, però va mostrar “la disposició absoluta per rebre tant aquestes informacions com altres que puguin servir per reorientar la investigació”.

De fet, la fiscalia de Baiona ja havia contradit la versió de Rubalcaba en una entrevista concedida a Le Journal du Pays Basque el passat 12 de setembre. Concretament, i de manera subtil, es va referir a les paraules del ministre espanyol sobre una possible delació: “Pel que tinc entès, no és precisament habitual que ETA denuncii als seus membres per tal que la policia els detengui”.