Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

091007_rafaelnadal

L’informe sobre els marcs de referència dels Telenotícies de TV3 de l’observatori Media.cat alerta que la presència d’informacions de territoris dels Països Catalans que no són el Principat és “ridícula”.

A més, detalla que en el cas del País Valencià i les Illes es prioritza la informació esportiva sobre la política i la cultural.

La presència dels territoris dels Països Catalans que no són el Principat als Telenotícies de TV3 és “rídicula”. Aquesta és una de les conclusions de l’informe “Marcs de referència als Telenotícies de TV3”, encarregat per Media.cat i que ho quantifica en tan sols el 3,3% de les unitats informatives analitzades. Si només es té en compte el nombre de notícies que fan referència als Països Catalans, la xifra augmenta fins un 5,6%, dada recollida per la majoria de mitjans que s’han fet ressò de l’estudi.

Entre les peces referides als altres territoris fora del Principat, la gran majoria se centren en el País Valencià i les Illes Balears (sumen més d’un 87%), mentre que la resta parlen d’Andorra i la Catalunya Nord i en cap ocasió va aparèixer la Franja de Ponent.

Més temps al Regne Unit o Itàlia que al País Valencià

L’informe també assenyala que en el període analitzat -del 9 de març al 9 d’abril de 2009- es va dedicar un major temps a informar dels Estats Units d’Amèrica (84 minuts), Itàlia (50 minuts) o el Regne Unit (33 minuts) que no del País Valencià (29 minuts) o les Illes Balears (27 minuts).

Si bé és cert que el fet que Itàlia aparegui més està condicionat pel greu terratrèmol a la regió italiana dels Abruços, en el mateix període no es va informar de qüestions candents com la negociació del finançament balear, l’aprovació del conveni de carreteres entre el Govern illenc i el Govern espanyol o l’aprovació del Pla de normalització lingüística de les Illes. Al País Valencià, no es van tractar conflictes laborals, com el de Ford o Altadis (amb ERO que afecten 1.100 i 300 treballadors respectivament), o la convocatòria de vaga general a l’ensenyament.

Si un element destaca en l’anàlisi de les unitats informatives de la resta dels Països Catalans és la preeminència de l’esport (42%) sobre la política i la cultura. Al País Valencià el percentatge se situa en un 30% però a les Illes és molt major (74%). A més, cal tenir en compte la importància de la figura del tennista Rafael Nadal, que suposa tres de cada quatre informacions esportives de les Illes Balears i Pitiüses.

Un Comentari