Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

091014_elperiodicoEl Periódico i La Vanguardia van publicar que tres neonazis condemnats pel cas Kalki havien “entregat” 18.000 euros a la Comunitat Isrealita, l’Amical Mauthausen i SOS Racisme. Malgrat que les entitats van explicar que els diners estaven a un compte corrent del jutjat i que no els havien cobrat mai, els diaris no van realitzar cap rectificació.

El passat 8 d’octubre l’Audiència de Barcelona va condemnar amb penes de fins a tres anys i mig de presó a tres dirigents del grup neonazi Centre d’Estudis Indeoeuropeus (CEI) entre els quals el propietari de la llibreria Kaiki de Barcelona.

En una nota que va distribuir l’Agència EFE s’explicava que després de la detenció, el juliol de 2003, els processats havien “entregat” 18.000 euros a les Comunitat Israelita de Barcelona, SOS Racisme i l’Amical Mathausen que exercien l’acusació particular. La nota d’EFE afegia que pel tribunal “l’entrega d’aquesta quantitat no podia justificar una rebaixa de la pena com a atenuant de reparació”.

La nota d’EFE es va reproduir el mateix dia a les edicions digitals d’El Periódico de Catalunya i La Vanguardia. L’endemà, El Periódico també ho va publicar a l’edició de paper canviant el verb “entregar” per “donar”. Els dos mots denoten una transacció amb voluntarietat per ambdues parts, un fet que atempta contra l’honor d’entitats que precisament treballen per eliminar el racisme en la nostra societat.

El 9 d’octubre Amical Mathausen i SOS Racisme van emetre una nota de premsa en la que demanaven una rectificació de la informació. En aquest sentit adjuntaven el fragment de la sentència sobre la qual es va basar l’Agència EFE: “(…) los acusados consignaron en el juzgado de instrucción la cantidad de 18.000€ para que dicha entidad fuera entregada a las entidades (…)”. És a dir, que els condemnats van ingressar uns diners en un compte corrent per tal que fossin posats a disposició de l’acusació en particular, una acció que apareix en condicional i que no es va produir mai.

L’agència Europa Press va recollir la informació d’Amical Mathausen i SOS Racisme recordant que “havien rebutjat” cobrar els diners dels nazis condemnats. Tanmateix ni l’Agència EFE ni els dos diaris que havien reproduit la nota ho van fer ni en les edicions digitals ni en paper.