Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Mònica Terribas durant l'entrevista. Foto: directe!catEn una entrevista feta pel diari digital directe!cat, la directora de TVC, Mònica Terribas, preguntada sobre les dades i conclusions de l’informe elaborat per Mèdia.cat sobre els Telenotícies, considera que posa de manifest que el discurs de les persones que alerten d’una espanyolització a TV3 no quadra. Durant l’entrevista, Terribas interpreta positivament les dades de l’informe.

Per la seva banda, la portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, va anunciar que el seu partit preguntarà al CCMA quina és la seva opinió sobre l’informe.

“Marc referencial espanyol en política, inevitable si ets una nació sense estat”

La directora de TVC, a l’entrevista que li fa directe!cat, subratlla que “l’informe diu clarament que el món referencial de TV3 és Catalunya i les institucions d’aquí i que en algunes qüestions, per l’atenció puntual a alguns temes, el marc referencial acaba sent Espanya, com és inevitable si ets una nació sense estat”. Terribas argumenta que “quan ets una nació sense estat no pots fabricar artificialment un estat perquè les normes i les lleis s’aproven a Madrid”.

Les conclusions de l’informe elaborat per Media.cat consideren que la presència de territoris dels Països Catalans que no són el Principat és ridícula. En aquest sentit, ho argumenta defensant el marc autonòmic de la cadena: “Nosaltres no funcionem com la televisió dels Països Catalans des d’un punt de vista informatiu, tampoc ho fan a les Illes. El nostre punt d’atenció és evidentment Catalunya i el que passa a les nostres institucions. Tenim una atenció sobre tot el marc sociocultural que representen els Països Catalans, que és una entitat sense reconeixement polític però amb existència històricocultural i lingüística però, evidentment, això no fa que li puguis dedicar la mateixa atenció a la política del País Valencià”. Terribas afegeix que la presència del País Valencià o les Illes varia segons l’actualitat informativa: “Ara [al País Valencià ] hi estem dedicant molta [atenció] per un cas de corrupció, si ara fessin l’estudi València sortiria sobrerepresentada en relació a les Illes, però això és lògic perquè depèn de la informació”.

Tot i defensar les prioritats dels Telenotícies, la directora de TVC considera que és pertinent el debat sobre els informatius de la cadena: “Val la pena que reflexionem si TV3 a l’hora de prioritzar l’atenció sobre les notícies realment posa el focus sobre Catalunya o no, jo crec que sí que ho fa, però crec que és important fer aquesta reflexió”. A més, va més enllà i proposa que aquesta reflexió es faci extensiva al canal privat principatí: “També aniria bé que això passés a 8TV on el CAC va detectar que durant les passades eleccions només parlava del PSOE i el PP, no del PSC i el PPC. El rerefons no és que 8TV no vulgui parlar de la política catalana, vol dir que els mitjans que dedica a la informació no permeten tenir els seus propis redactors i treballa amb agències que tenen el focus totalment centralitzat a Madrid i no s’ocupen de Catalunya”.

Anna Simó anuncia que ERC preguntarà al CCMA

L’informe de Media.cat també ha tingut ressò al Parlament de Catalunya, a través de la portaveu d’ERC a l’hemicicle, Anna Simó, que va anunciar que “Esquerra preguntarà en les pròximes sessions de la Comissió de Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) quina és la seva opinió sobre l’informe del grup de comunicació de Ramon Barnils, Media Cat, sobre l’autoreferenciació en els Telenotícies de TV3”. Simó va recordar que el seu partit ja s’havia interessat anteriorment per aquesta qüestió amb preguntes al CCMA sobre els “mapes del temps, les terminologies o els estudis socials i econòmics d’àmbit català”.