Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

amadeu_casellasDiversos rotatius barcelonins han obviat de donar notícia dels talls que diversos grups de persones van fer ahir dilluns 19 d’octubre dels accessos a la ciutat per denunciar la situació amb què es troba el pres anarquista Amadeu Casellas.

A més, Josep Cuní, al programa Els matins, de TV3, va informar en directe que l’Ajuntament de Barcelona havia ordenat desconnectar les càmeres de trànsit entre les 07.45 i les 08.15. Tot i que no va donar-ne el motiu, era el mateix moment en què es van produir els talls de trànsits en quatre vies principals d’accés a la ciutat.

Els mitjans que s’hi van interessar, van poder tenir informació tant a través de les notes de premsa que el grup de suport a les persones que feien l’acció va anar enviant, com a través de l’Agència Catalana de Notícies, que va proveir d’informació i de material gràfic els mitjans sobre els talls i sobre la situació del pres. Tot i disposar de la informació, però, ni La Vanguardia, ni l’Avui, ni El Punt n’han informat en cap de les seves edicions. Per contra, El Periódico sí que n’ha fet notícia (Quatre manifestacions han tallat els accessos a Barcelona a les vuit del matí).

Càmeres del trànsit desconnectades
Durant el programa que condueix Josep Cuní cada matí a TV3, el presentador va explicar que l’Ajuntament de Barcelona havia ordenat desconnectar les càmeres que té instal·lades a les carreteres que entren a la ciutat per informar del trànsit, i que per tant no podia mostrar com anaven de carregades les vies. Cuní no va explicar el motiu de la desconnexió, però era el mateix moment en què els grups de manifestants estaven tallant aquestes vies.

A les 8 en punt del matí, quan Martí Gironell va informar del trànsit, ho va fer sense imatges en directe. Gironell sí que va dir en una ocasió que hi havia grups d'”okupes” que havien tallat tres carreteres en suport al “pres polític”.

Més tard, Josep Cuní, en el mateix programa, també va donar notícia de la protesta. El que va dir, però, literalment, va ser: “Un grup d’okupes han fet uns talls de transit per denunciar la detenció d’un col·lega”.

A l’hora dels Telenotícies, ni el comarques ni el migdia van informar de les accions ni del fet que feia 100 dies que Amadeu Casellas estava en vaga de fam.

Ressò als mitjans digitals i ràdios

La protesta va trobar més ressò als mitjans digitals. En va informar Directe!cat (Una protesta pel pres anarquista Amadeu Casellas talla el trànsit a quatre punts de Barcelona i al Maresme), Osona.com (El suport a Amadeu Casellas provoca un caos de trànsit) i el portal 3cat24.cat, de la CCMA (Una protesta pel pres anarquista Amadeu Casellas talla el trànsit a quatre punts de Barcelona i al Maresme), tot i que en el segon cas la notícia dedicava molt més espai als problemes causats en el trànsit que als motius de la protesta. Pel que fa a VilaWeb, aquesta tarda ha explicat que un grup d’artistes del país demana al govern que resolgui la situació d’Amadeu Casellas. A més, el mitjà digital ja havia informat la setmana anterior de la situació de Casellas (Companys d’Amadeu Casellas convoquen una concentració de suport i Familiars de Casellas no aconsegueixen de reunir-se amb el responsable de Serveis Penitenciaris).

Pel que fa a les ràdios, Catalunya Ràdio només en va donar notícia durant la informació del trànsit, i sense aprofundir en els motius de la protesta. Per contra, RAC1 sí que van explicar els motius de la protesta d’acord amb el comunicat que havien enviat els grups de suport.

23 anys empresonat
Fa més de 100 dies que aquest pres és en vaga de fam i la seva vida està en greu perill. Des de fa deu dies està ingressat a l’Hospital Penitenciari de Terrassa.  Casellas protesta perquè considera que l’haurien d’haver deixat ja en llibertat en tercer grau.

Amadeu Casellas ha passat 23  anys entre reixes per diverses causes relacionades amb atracaments i robatoris, però que en cap cas inclouen delictes de sang. Ha fet diverses vagues de fam. La darrera la va fer el 2008, i va abandonar-la quan des d’Institucions Penitenciàries de la Generalitat li van assegurar que el mes de març (d’aquest 2009) sortiria en tercer grau. En no fer-se efectiu l’alliberament, Casellas va decidir aquest mes de juliol iniciar una nova vaga de fam, l’actual, que està decidit a portar fins les últimes conseqüències si no l’alliberen.