Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

perenxisaEl Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) ha estimat el recurs de l’excutiu de Francisco Camps  que reclamava poder precintar el repetidor de TV3 que dóna cobertura a l’àrea metropolitana de València. Si la mesura tira endavant, serà el quart repetidor que clausura la Generalitat valenciana.

El repetidor de Perenxisa, al terme municipal de Xiva, dóna cobertura a les emissions en TDT de TV3 a la ciutat de València i al conjunt de la comarca de l’Horta així com a part de del Camp de Morvedre, el Camp de Túria, la Foia de Bunyol i la Ribera Alta i Baixa. Es tracta d’una població d’1,3 milions de persones que ben aviat es podrien quedar sense rebre la senyal de TV3.

El TSJPV ha estimat un recurs d’apel·lació de la Generalitat valenciana contra la negativa d’un jutjat provincial de precintar el repetidor de Perenxisa. El febrer de 2008 l’executiu de Francisco Camps va imposar dos expedients sancionadors a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) amb una multa de 300.000 euros i el tancament de Perenxisa així com els emissors d’Alginet i la Llosa de Ranes.

ACPV va recórrer la decisió al TSJPV -tal com havia fet en el primer expedient de 2007 que va afectar el repetidor de la Carrasqueta- i la resolució fou la mateixa. Suspensió cautelar de la multa però no dels tancaments que, en afectar a propietats privades, quedaven en mans dels jutjats territorials. Els jutjats van autoritzar entrar a Alginet i la Llosa -pel principi de legalitat de les actuacions de les administracions públiques-, i els tancaments es van fer efectius el novembre de 2008. En canvi van rebutjar el precinte de Perenxisa fet que va originar el recurs de la Generalitat al TSJPV.

Amb la sentència a la mà, l’executiu del popular Francisco Camps té via lliure per tancar el repetidor tan ràpid com vulgui. El coordinador d’ACPV, Antoni Gisbert, aclareix que la sentència “no dóna ni trau la raó a la Generalitat” sinó que confirma el principi de legalitat de les administracions públiques. Tal i com han fet en els altres tres tancaments presentaran recurs al Tribunal Suprem espanyol “però pot tardar tres o quatre anys” es lamenta. “Tot aquest temps suposa perdre audiència de televisió en català” afegeix.

Des de l’entitat cultural l’única sortida a la situació és “reforçar” la campanya a favor de la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres. Es pretén recollir mig milió de signatures i presentar-les al Congrés dels Diputats espanyol per tal que desenvolupi una llei que garanteixi l’intercanvi de ràdios i televisions entre els territoris d’un mateix domini lingüístic. Es tracta tant sols de desenvolupar la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries (signada el 1992 per l’executiu espanyol de Felipe Gonzàlez, i ratificada el 2000 pel Congrés en plena  època de José María Aznar).

Respecte la reciprocitat entre les emissores públiques del Principat de Catalunya i el País Valencià Gisbert recorda que de partida ja ho van considerar “una equivocació”. “Teníem clar que el Partit Popular valencià mai ho signaria” afirma i afegeix que la Generalitat de Catalunya va pecar “d’ingenuïtat política” en regalar la presència de Canal 9 a algunes comarques del Principat a “canvi de res”.

>> Sentència del TSJPV (pdf)

Un Comentari