Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

immigrantsUna mobilització d’un grup de migrats per reclamar els seus drets topa amb el silenci dels mitjans de comunicació. No n’hi hagut prou amb caminar 700 km per tenir un forat a l’agenda mediàtica.

Un centenar de persones immigrades han realitzar al llarg d’un mes una marxa a peu des de Barcelona fins a Madrid. La denominada Marxa per la Igualtat pretenia mostrar la situació de precarietat dels nouvinguts al nostre país. Una situació que consideren que s’agreujarà amb la reforma de la Llei d’estrangeria.

Les seves principals reclamacions són el tancament dels centres d’internament d’estrangers (CIE), la renovació de targetes de residència sense tenir contracte de treball -una situació especialment important en l’actual context de crisi en la qual l’atur s’acarnissa amb els immigrats-, la reagrupació familiar sense restriccions o que no es penalitzi la solidaritat amb els estrangers. Una de les modificacions de la Llei d’estrangeria és l’obligació de cotitzar 180 dies a l’any per poder renovar el permís de residència i de feina.

Malgrat que la immigració és un tema de primer ordre a l’agenda mediàtica una reivindicació d’aquesta magnitud -no és gaire habitual que un grup de persones es manifestin al llarg d’un mes i caminin centenars de quilòmetres- ha rebut una atenció pràcticament nula. N’han parlat VilaWeb (en la seva edició nacional i a la local de Sabadell) i Barcelona Televisió, però no ha merescut ni un breu a mitjans com l’Avui, El Punt o a La Vanguardia entre altres.

Un Comentari

  1. Media.cat – Observatori crític dels mitjans » La meitat de les notícies sobre els migrats als informatius de televisió són de l’àmbit policial o judicial

    […] Subjectes i no protagonistes Quasi el 50% de les peces informatives en la qual apareixen el fenomen de la migració se situa en l’àmbit policial o judicial un fet que estigmatiza el col·lectiu. Així mateix l’estudi assenyala que en el 70% de notícies que fan referència al fenomen les declaracions que es recullen són de persones autòctones. L’estudi del CAC posa tres notícies com a exemple en la qual la veu dels migrants no es va escoltar malgrat ser protagonistes: el traspàs de les autoritzacions de treball a la Generalitat de Catalunya, la celebració del Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia organitzada per SOS Racisme o les detencions a l’Estat espanyol per presumptes casos de terrorisme islamista. Sovint també s’ignoren les iniciatives reinvidicatives organitzades des dels col·lectius de nouvinguts com va explicar Media.cat en el cas de la denominada Marxa per a la Igualtat. […]