Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La Fundació per a la Llibertat d’Expressió recull fins a 97 assassinats en vint-i-cinc anys. Denuncien que la mort de periodistes ha esdevingut tal “rutina” que tant sols un diari va informar de l’assassinat de Gerardo Esparza Mata el passat 10 d’octubre.

Fa tres setmanes es van produir dos nous assassinats de periodistes a Mèxic. Es tracta de Gerardo Esparza Mata, a l’estat de Durango, que van tirotejar mortalment i Fabián Ramírez, degollat a l’estat de Sinaloa i amb ferides d’arma blanca per marcar-li unes inicials a l’esquena.

Segons la Fundació per a la Llibertat d’Expressió (FUNDALEX) al llarg de 2009 ja s’acumulen deu assassinats de professionals de la informació. La mateixa organització denúncia que ha esdevingut tal “rutina” que només un diari, La Jornada, va informar del crim de Gerardo Esparza.

La investigació d’aquesta organització ha permès xifrar en 93 els crims de periodistes del 1993 dels quals 62 s’han produït en els nou anys de governs del Partit d’Acció Nacional (PAN) i 35 amb executius del Partit Revolucionari Institucional (PRI). Aquestes dades suposen que Mèxic sigui l’estat “més perillós del món per exercir el periodisme i en el qual la llibertat d’expressió estigui més limitada” afirma l’organització.

La denúncia de FUNDALEX la va recollir l’agència EFE el passat 13 d’octubre però cap mitjà espanyol ni català n’ha fet referència malgrat la magnitud de les xifres.