Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

laportaLa segona entrega de l’enquesta encarregada per El Periódico de Catalunya al GESOP se centra en la figura del president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta. El diari barceloní considera que “no aconsegueix arrossegar vots com a candidat independentista” malgrat que vora un 12% dels enquestats afirmen que li donarien confiança en unes eleccions, xifra que supera les estimacions de tots els partits excepte CiU i el PSC.
El dilluns 2 de novembre El Periódico de Catalunya va posar com a segona informació de portada la valoració ciutadana sobre la possible entrada en política de l’actual president del Barça, Joan Laporta. El titular és molt neutre (“L’11,7% votaria Laporta si decidís fer el salt a la política”) i es complementa amb una taula amb un desglossament del percentatge de persones que li donarien suport segons la seva opció de vot. Així mateix es recull els resultats d’una segona pregunta (“El president del Barça pot expressar les seves idees polítiques?”) i en la qual les dues opcions (sí/no) apareixen amb el mateix tractament gràfic.

La neutralitat amb la qual El Periódico aborda els resultats de l’enquesta es transforma de manera radical en la informació d’obertura i que ocupa tota la pàgina dos. El titular afirma: “Laporta no aconsegueix arrossegar vots com a canditat independentista” mentre que el subtitular rebla en el clau “Dos de cada tres catalans elogien la seva tasca al Barça, però només l’11,7% l’avalaria com a polític”.

Aquests dos conceptes “no aconsegueix arrossegar vots” o “només l’11,7%” -complementat amb un “amb prou feines alçaria el vol en unes eleccions autonòmiques” en el cos de la notíca o “escàs suport” a l’avantítol- no estan en cap cas argumentades en l’article. Primer, perquè se suposa que si una estimació de vot del 12% són uns resultats negatius caldria explicitar els objectius quantitatius i/o qualitatius del salt de Laporta a la política. I segon, si es prenen de referència l‘estimació de vot dels partits en la primera part de l’enquesta de GESOP -és evident que no és una comparació real ja que l’opció Laporta no formava part de les opcions a triar- el percentatge seria superior que ERC (10,8%), ICV (10,1%), PPC (9,4%), Reagrupament (1,3%) i C’s (1,2%).

En resum, un president d’un club esportiu que mai ha dit si iniciarà una carrera política -ni encara menys amb quin partit o plataforma- té una projecció de vot superior a quatre partits parlamentaris i el diari assenyala que “amb prou feines alçaria el vol”.

Comentari a part mereix la secció gràfica de la notícia. La foto de portada -que ocupa dos terços de la franja central- és un pla contrapicat de Laporta i el president de l’Osasuna a la llotja del Sadar d’Iruña. El president barcelonista riu i fa una ganyota que li marca la sotabarba. La imatge abona la tesi que presenta el dirigent futbolístic com una persona prepotent i que tant s’ha destacat des d’alguns mitjans. Tot plegat contrasta amb la foto de la pàgina dos, amb Laporta a la marxa de torxes d’ERC en record de Lluís Companys, amb una actitud seriosa i que transmet un posat d’estadista. Sembla que amb les fotografies s’hagi volgut equilibrar l’enfocament dels titulars (neutral en portada i negatiu a la pàgina dos).

Un Comentari