Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

levistraussAquest dimarts es va conèixer la mort de dos “monstres centenaris” de la cultura: l’antropòleg francès Claude Lévi-Strauss i l’escriptor espanyol Francisco Ayala. Repassem el tractament diferencial que en fan cinc diaris dels Països Catalans.

La coincidència de la mort de Claude Lévi-Strauss i Francisco Ayala és una bona oportunitat per assenyalar la importància dels marcs de referència nacional dels mitjans a l’hora d’abordar certes informacions. Com a prèvia es pot considerar que Lévi-Strauss és una figura intel·lectual a nivell europeu mentre que la importància d’Ayala -innegable- es limita bàsicament a la literatura espanyola. Així mateix cal tenir en compte que dels dos casos només el francès té un punt de contacte amb els Països Catalans per la concessió, l’any 2005, del Premi Catalunya.

El Periódico de Catalunya prioritza el marc nacional espanyol de manera molt clara. A portada -amb una foto tipus carnet situada a la part dreta- només apareix la mort d’Ayala. A l’interior dediquen les dues pàgines d’obertura de la secció cultura al darrer supervivent de la Generació del 27 mentre que la tercera és per Lévi-Strauss amb una informació complementada per un article del catedràtic de Sociologia i president de l’IEC, Salvador Giné. L’element que sorprèn del tractament d’El Periódico és el fet que en les tres pàgines de la secció hi hagi l’avantítol “Adéu a dos grans pensadors” mentre que a portada només parlen d’un dels intel·lectuals traspassats.

Molt semblant és el tractament de Las Provincias que prioritza el marc espanyol. Presència a portada d’Ayala (amb foto petita) i una pàgina i mitja d’obertura de secció dedicada a l’escriptor espanyol. En canvi la mort de l’antropòleg només es mereix mitja pàgina.

La Vanguardia opta per fer un tractament molt equitatiu de les dues defuncions tot i que lleugerament favorable a l’antropòleg francès. Per tant equilibren la importància d’ambdues figures amb el seu marc de referència espanyol. A portada utilitzen un títol comú “Adiós a dos sabios centenarios” i ho complementen amb dues fotos i dos subtitulars per a cadascun dels intel·lectuals. A l’interior dediquen dues pàgines a Lévi-Strauss (26 i 27) i a Ayala (36 i 37).

L’Avui en canvi aposta per prioritzar la mort de Claude Lévi-Straus com a figura continental per sobre del fet que hagi mort un escriptor espanyol. La informació apareix en portada -en un franja de cinc columnes als baixos- i com a obertura a doble pàgina a la secció de cultura. Hi dediquen dos articles, una peça sobre el Premi Catalunya i dues col·laboracions d’Albert Sánchez Piñol i Lluís Mallart. La tercera pàgina si que es dedica a Ayala tot i que comparteix espai amb una crítica musical i una columna d’opinió.

Finalment El Punt, en la seva edició barcelonina, no destaca especialment cap de les dues notícies. No apareixen a portada i tenen articles de longitud similar a la tercera pàgina de la secció de Cultura-Espectacles. En el cas de Lévi-Strauss destaca que va “quedar per sempre més lligat” al nostre país  arran de la concessió del Premi Internacional Catalunya 2005.