Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

perpinya350 anys després de la signatura del Tractat dels Pirineus, una nova frontera es pot alçar entre ambdós vessants de l’Albera. Si les gestions polítiques no ho eviten l’apagada analògica a la Catalunya Nord pot suposar la fi de 25 anys d’emissions de TV3.

Com cada 7 de novembre, aquest dissabte Perpinyà s’omplirà de nord-catalans i gent d’arreu dels Països Catalans que reclamarà un “projecte comú” que permeti la llibertat nacional. No és un any més ja que fa 350 anys de la signatura del Tractat dels Pirineus que va suposar incorporar les comarques nord-catalanes a la corona francesa.

La manifestació tindrà un lema clar “Esborrem el Tractat dels Pirineus” i entre altres reivindicacions  se suma enguany la lluita per evitar la fi de les emissions de TV3 en aquestes comarques. “El 7 de Novembre també ha de servir per evitar una nova frontera televisiva entre ambdues vessants de l’Albera” explica Hervé Pi, president de la Federació d’entitats per la defensa de la de la llengua i cultura catalanes a la Catalunya Nord.

A l’abril de 2010 es produirà l’apagada analògica a les comarques del nord dels Països Catalans i si la situació no es capgira aquest fet suposarà la fi a vint-i-cinc anys d’emissions de TV3. Durant poc més de mig any van rebre emissions digitals al·legals dels quatre canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) així com de la Televisió d’Andorra i el Canal Nord. I és que el juliol de 2008 es va instal·lar un repetidor privat a la zona del pic Neulós, al massís de l’Albera. Tanmateix el febrer de 2009 tècnics de l’Agència Nacional francesa de les Freqüències van constatar l’existència de “canals estrangers” i van procedir a tancar el repetidor. Sense senyal digital es tornava a la situació iniciada el 1985 que, gràcies a un repetidor analògic situat en territori administrat per l’Estat espanyol i reemissors en diversos municipis nord-catalans, permeten veure TV3.

“No fem nosa a ningú, és qüestió de voluntat política” s’exclama Pi. I és que no demanen cap “impossible tècnic” després de poder rebre durant mig any les emissions digitals. Sense TV3 la Catalunya Nord es quedaria amb una quota de televisió en català absolutament ridícula. France 3, la televisió pública amb desconnexions “regionals”, emet un informatiu de cinc minuts en català setmanals i cada tres setmanes realitza un programa de vint minuts.

Precisament l’existència de la televisió pública del Principat de Catalunya ha estat, segons Hervé Pi, “l’excusa” per no crear un canal nord-català a diferència d’altres nacions de l’Estat francès com els bretons i els corsos. Pi lamenta, això sí, que TV3 no faci de televisió nacional. “És inevitable que una televisió parli més de la capital, però deixa massa de banda les comarques i especialment a la resta de Països Catalans” conclou l’activista cultural.

2 Comentaris