Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Concentració de periodistes a la plaça Sant Jaume de BarcelonaLa Federació Internacional de Periodistes (FIP-IJF) havia convocat aquest dijous 5 a concentrar-se per defensar els llocs de treball i el dret dels ciutadans a rebre una informació plural i de qualitat. A Barcelona desenes de persones van secundar la convocatòria.

>> Fem un repàs dels conflictes laborals oberts en diverses empreses de comunicació als Països Catalans.

Acomiadaments col·lectius, ERO, congelacions salarials o baixes incentivades. Aquestes situacions estan marcant la professió periodística els darrers mesos als Països Catalans i arreu del món. La convocatòria de Barcelona recordava que ja són 1.500 els periodistes que estan a l’atur i s’han inscrit a les oficines de treball de la Generalitat de Catalunya. A més, alertaven que des del mes de gener han deixat de treballar en empreses del sector de la comunicació a Catalunya més de 400 periodistes.

A Barcelona algunes desenes de periodistes van concentrar-se a la plaça Sant Jaume. Els convocants de la mobilització contra la precarietat del sector aquest dijous a Barcelona eren diverses associacions a través de les quals s’organitza la professió (CCOO, SPC, UGT, Col·legi de Periodistes i UPIFC). Per la seva banda, tot i que no van fer cap mobilització, la Unió de Periodistes Valencians i el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears havien donat suport a la convocatòria internacional.

Aquí podeu llegir el manifest signats pels convocants a Barcelona i les sis propostes que fan per resoldre la situació: “La nostra precarietat és la teva desinformació”

Impagaments, EROs i precarietat a les redaccions
Els darrers mesos hem tingut notícies de conflictivitat laboral en algunes empreses de comunicació:

  • Impagaments als 300 treballadors d’IB3: L’empresa que té adjudicat el servei d’informatius d’IB3 ràdio i televisió, SBT, va anunciar a finals d’octubre que no sabia quan podria afrontar la retribució salarial per als 300 treballadors que té. Això significa que el personal dels informatius del canal autonòmic balear no està cobrant el sou.
  • ERO anunciat a l’Avui: A finals de setembre es va saber que la Corporació Catalana de Comunicació, empresa editora del diari Avui, estava preparant un ERO que podia afectar 50 treballadors. Aquesta xifra suposaria acomiadar un terç de la plantilla, formada actualment per 151 treballadors. Diverses informacions (eldebat.cat i e-noticies.cat) alertaven que l’expedient s’aplicaria el desembre. De moment l’empresa encara no ha presentat aquest ERO.
  • Incertesa sobre un ERO a 90 treballadors a La Vanguardia: La possibilitat d’un ERO a la plantilla de La Vanguardia continua sobre la taula. Enguany, el Grup Godó ja s’ha després, a través de prejubilacions i baixes incentivades, d’una trentena de periodistes veterans del rotatiu. Des del mes de juny que diversos mitjans de comunicació alerten de la voluntat d’un ERO que afecti 90 treballadors del diari.
  • Inseguretat laboral a TVE Sant Cugat: Un conflicte que es ve arrossegant de fa temps és la situació laboral de la plantilla de TVE als estudis de Sant Cugat del Vallès. A més, dels dubtes sobre la continuïtat dels diversos espais en català (alguns ja han tancat), s’hi afegeix la recent petició que han fet els treballadors d’aquest centre perquè la directora, Montserrat Abad, dimiteixi. La raó diuen que és que des de l’inici de la seva gestió, el febrer de 2007, “les condicions laborals i professionals tant com la producció del centre, han disminuït en quantitat i qualitat de manera alarmant”.
  • Vaga a l’agència EFE: Amb el vot favorable del 56,55% dels assistents, els treballadors de l’Agència de notícies espanyola EFE van aprovar la convocatòria d’una vaga per aquest mes de novembre. El motiu és la paralització de la negociació del conveni col·lectiu per part de la direcció d’EFE. Això significa que els treballadors de les diverses delegacions que té EFE als Països Catalans podrien participar d’aquesta vaga el mes de novembre per aconseguir desencallar la negociació en benefici de les reivindicacions laborals de la plantilla.