Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

monruralEl Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha elaborat unes recomanacions per millorar el tractament del món rural als mitjans audiovisuals. Tot plegat després de constatar que la seva realitat està infrarepresentada, estereotipada i que es confon amb el sector agrari.

El juny de 2008 la Fundació del Món Rural (FMR), el CAC i el Col·legi de Periodistes van organitzar la jornada És notícia el món rural? Els debats realitzats a Lleida van aprofundir en constatar una percepció que s’arrossega des de fa anys “La presència del món rurals no és ni suficient ni bona” afirma Vicent Canet, responsable de Comunicació de la FMR.

De fet un estudi del CAC del 2007 va posar xifres a la percepció de certa “marginació” de les comarques. Els informatius de TV3 -sense comptar el Comarques- van dedicar quasi un 60% de les notícies de l’àmbit Principat de Catalunya al Barcelonès. Les altres comarques amb cert pes van ser el Baix Llobregat (8,4%), el Tarragonès (3,7%), el Segrià (2,8%) i el Vallès Occidental (2,7%). Les dues comarques amb major atenció -sumen un 68,3% del minutatge- representen “només” el 41,2% de la població. Per tant, si ens referim estrictament a elements quantitatius (no a criteris periodístics) estaven sobrerepresentades.

A l’altre cantó de la balança hi havia els casos de l’Alt Urgell i el Ripollès amb un 0,0% de presència als telenotícies. De fet en 27 de les 41 comarques del Principat tenien un percentatge inferior al pes de la seva població.

Equilibri territorial i temàtic
Les dades de l’estudi de 2007 apuntaven clarament a la necessitat de traslladar als mitjans audiovisuals el tant anomenat equilibri territorial. Però un dels altres elements que s’assenyalen a les recomanacions publicades recentment és la necessitat d’abordar el món rural des d’una perspectiva que no sigui “simplista”. “El sector agrari és molt important en aquests comarques però hi ha una sèrie de temàtiques que no apareixen mai” assenyala Canet. Per exemple el 21,7% de les notícies dels municipis de menys de 5.000 habitants feien referència el 2007 al medi ambient, una xifra que a la resta de municipis es reduïa fins al 3,2%. En canvi es parla molt poc de cultura, política, educació…

El CAC considera necessari que “els mitjans nacionals comptin amb una presència adequada dels professionals de la informació al territori”. Tot i això Vicent Canet admet que amb l’actual situació de crisi la figura del corresponsal és una de les més febles i per tant la situació pot empitjorar. En canvi valora positivament el “desplegament” que ha suposat l’Agència Catalana de Notícies (ACN) però adverteix que manca “sensibilitat” de bona part dels mitjans nacionals a l’hora de “comprar” les peces que serveix l’agència pública.

En les jornades de 2008 algunes veus, com el cap del TN Comarques Ramon Anglès, van matisar que “no tota la responsabilitat era dels mitjans de comunicació”. El responsable de Comunicació de la FMR admet que possiblement des de comarques “existeix una dificultat en vendre’s”. “Hi ha menys infraestructura, desconeixement de com funcionen els mitjans i, en molts casos, ni s’han plantejat com difondre la seva agenda mediàtica” explica Canet. De fet, actualment la Fundació treballa en un document per analitzar com “comunica el món rural”. Sobre si hi ha una “hipersusceptibilitat” Vicent Canet es mostra més prudent: “segurament quan tens la percepció d’estar ‘marginat’, una certa visió esbiaixada fa més mal”. “És allò de ploure sobre mullat” conclou.

“El centralisme es reprodueix”
L’estudi del CAC de 2007 també va constatar la “reproducció” del centralisme a nivell comarcal. El cas més flagrant és del Segrià; TV3 va dedicar a la seva capital, Lleida, el 100% de les seves notícies. Al Barcelonès la xifra va ser del 95,2%, al Tarragonès del 91,6% i al Gironès del 77,6%.

De fet és una percepció -no quantificada- que també es repeteix a la premsa regional -major atenció a la comarca en la qual el diari té la seu central- i fins i tot a nivell comarcal -les “segones” ciutats, valls o subcomarques es queixen que són marginades respecte a la capital. “Tot i que és normal no deixa de ser criticable” explica Canet; però matisa que “també cal entendre la posició del mitjà, no es pot cobrir tot”.

>> Recomanacions del CAC sobre el tractament del món rural als mitjans audiovisuals (2009) (pdf)

>> Conclusions de la jornada És notícia el món rural (2008) (pdf)

>> Informe del CAC sobre Pluralisme territorial (2007) (pdf)