Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

091109_perpinyaPerpinyà va acollir el passat 7 de novembre una manifestació per reclamar “esborrar” el Tractat dels Pirineus. Entre 11.000 i 1.500 persones van secundar una marxa que va rebre un tractament “desigual” a la premsa d’ambdues vessants de l’Albera malgrat tractar-se del 350è aniversari de l’annexió de les comarques nord-catalanes a l’Estat francès.

11.000 ‘Catalans sans frontières’ reúnis”. Amb aquest titular obria l’edició de Perpinyà de L’Indépendent (i que també es reproduïa en les altres edicions del grup Midi Libre). La crònica, recollia tant les declaracions d’Hervé Pi, membre de la comissió organitzadora de la marxa, així com les impressions de diversos manifestants del sud i del nord. La “sorpresa” per un tractament gens criminalitzador la recollia el digital la clau -que des de la Catalunya Nord segueix l’actualitat d’ambdues vessants-: “El volum dels participants haurien ascendit a 1.500 persones, segons la policia, però fins a 11.000 persones segons les edicions dominicals dels rotatius del grup Midi Libre, anteriorment hostils a la catalanitat no-folklòrica representada aquest dissabte a Perpinyà”.

I és que el periòdic nord-català en francès era el que recollia una xifra més alta de participants. La  clau assenyala que la premsa del sud “ímplicitament favorable amb les causes regionalista o independentista” -en referència a l’Avui i El Punt– recollia la xifra de 5.000 persones. De fet era la dada que va fer pública la comissió 350 anys de resistència, organitzadora de la manifestació.

Portada a El Punt i poc més
En els diaris sud-catalans la diada del 7 de Novembre va merèixer una atenció molt desigual. Només El Punt ho va situar en portada com a notícia d’obertura: “Cinc mil persones es manifesten a Perpinyà contra el Tractat dels Pirineus, 350 anys després”. Els subtítols, en clau principatina, feien referència a una suposada major mobilització pel moviment de les consultes i a la presència de diversos partits polítics (ERC, Reagrupament i la JNC).

En canvi a l’Avui la notícia només sortia en pàgines interiors, concretament a la 10 (la penúltima de política). El rotatiu titulava: “Manifestació massiva pel Tractat dels Pirineus” i afegia com a subtítol “5.000 persones reclamen a Perpinyà uns Països Catalans sense fronteres”.

El Diari de Girona -que malgrat ser un diari de demarcació també tracta temes d’àmbit territorial superior- no en feia cap referència. En canvi si que parlava del nomenament del ripollès Carles Bassaganya com a secretari d’organització d’ERC, en el consell nacional celebrat a Perpinyà (l’emplaçament de la reunió estava triat, evidentment, per coincidir amb la diada nord-catalana).

Els altres dos diaris editats a Barcelona, La Vanguardia i El Periódico de Catalunya, no van dedicar cap línia ni a la manifestació ni a l’efemèride. La notícia si que mereixia l’atenció del Diari de Balears (“Massiva manifestació a Perpinyà“) i on, a banda d’explicar la mobilització, es recollia la presència de mallorquins. Val a dir que és l’únic mitjà de premsa escrita analitzat que parla de la presència de col·lectius que no són partits polítics (Federació nord-catalana, els Maulets, el Casal Jaume I de Perpinyà i la Comisió Obrera Sindical).

El 7 de novembre també acaba el Correllengua

Des de fa uns anys el Correllengua finalitza el seu recorregut coincidint amb la Diada de la Catalunya Nord. En canvi, sembla que alguns mitjans ho entenguin a la inversa, com és el cas de l’Agència Catalana de Notícies (ACN). En l’entradeta de la peça difosa des de la capital del Rosselló afirmen: “Unes 5.000 persones (…) s’han manifestat pel centre Perpinyà en la tradicional cloenda del Correllengua, que es fa coincidir amb l’efemèride de la instauració del Tractat dels Pirineus, el 7 de novembre de 1659”.

La confusió s’alimentava perquè l’única font consultada per l’ACN era el president de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), Pep Ribas. Tampoc feia referència a algunes de les reivindicacions associades al fet “d’esborrar” el Tractat dels Pirineus: evitar la fi de les emissions de TV3 i la desaparició dels correfocs a causa de la Directiva europea.

En canvi, la resta de mitjans com a mínim consultaven la font d’Hervé Pi, president de la Federació d’entitats per la defensa de la de la llengua i cultura catalanes. Per contra, ni el web de la comissió organitzadora ni L’Independant ni la clau feien cap referència al Correllengua.