Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

ESPAÑA-TERRORISMO ISLAMISTADiversos mitjans com TV3 i Catalunya Ràdio obrien els seus informatius de divendres amb el judici contra els veïns del Raval de Barcelona acusats d’intentar organitzar atemptats. El titular per encapçalar la informació “El suposat líder de la cèl·lula del Raval” podia generar la percepció que es dóna per segura l’existència d’una “cèl·lula”, un element que els acusats neguen i que s’hauria de dirimir al judici. Analitzem el tractament del primer dia dels judicis en diversos mitjans catalans.

“El suposat/presumpte líder de la cèl·lula del Raval es nega a declarar”. D’aquesta manera es despertaven els catalans que encenien la ràdio o la televisió pública el divendres a primera hora. Tant el 3/24 -que abans de les 8 també emet per la freqüència de TV3- com el Matí de Catalunya Ràdio de Manel Fuentes emetien repetidament aquest titular.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

La percepció que podia generar a bona part de l’audiència era que està clara l’existència d’una “cèl·lula” i que, en tot cas, allò que cal aclarir al judici era les responsabilitats dels diversos implicats. També apostaven per aquest argument informatiu l”Agència Catalana de Notícies i el diari Avui (“El líder de la cèl·lula del Raval”) en un titular que no posa en dubte ni que hi hagi cèl·lula ni que sigui el líder (cal aclarir que és una columna i que l’espai pel titular és molt petit).

Tot plegat en un judici en el qual els dubtes guanyen a les proves (El Punt titulava al dia de judici: “Els acusats de voler atemptar al metro arriben a judici sense cap prova material”). De fet, la imputació dels onze processats es basa en dos elements: un suposat testimoni protegit (o membre d’uns serveis secrets) i un vídeo de l’organització Tehrik-i-Taliban Pakistan de reivindicació dels plans per atemptar a Barcelona. Respcte aquesta segona “prova” el bloc Rastros de Dixan -que fa un seguiment crític del procés”- assenyala que l’FBI va desacreditar el passat abril aquest grup per intentar-se “apropiar” d’un tiroteig als Estats Units considerat per l’agència federal una “acció individual”.

Mitjans amb un tractament acurat
La percepció que generaven les notícies de TV3 i Catalunya Ràdio contrasten amb la d’alguns diaris analitzats com La Vanguardia i El Punt (és evident que en el cas de la premsa escrita és més fàcil matisar que no en altres formats).

La Vanguardia titula “Los islamistas del Raval dicen ser víctimas de un complot” -a l’interior de la notícia recorden que els acusats van explicar que formen part d’un grup islamista però que rebutja la violència-. A l’entradeta parlen de “supuesto intento de organizar un atentado” i enllacen el sintagma “célula radical” a la versió del fiscal. D’aquesta manera en cap cas donen a entendre que estigui clara l’existència d’una cèl·lula (“Los acusados siempre han negado que constituyen célula alguna”). A diferència d’altres mitjans en la informació no es fa cap referència al “líder”, objecte de titular a l’Avui, Catalunya Ràdio i TV3.

En el cas d’El Punt opten per titular amb una declaració escatològica i cridanera d’un dels imputats: “Ni els animals caguen on mengen” per explicar que no faria cap mal al seu país d’acollida. El subtitular reforça la idea: “Els acusats de voler atemptar al metro neguen cap vinculació amb una cèl·lula islamista” fet que situa el quid del judici en aclarir si formaven part d’un grup amb voluntat de cometre atemptats i no en la figura d’un suposat “líder”.

Les absolucions de les operacions contra el “terrorisme islamista”
TV3 va acompanyar la informació del judici amb un vídeo en el qual s’explicava que una part important dels detinguts en les operacions contra el denominat “terrorisme islamista” eren absolts i una altra part també significativa els condemnaven a penes molt menors que les demandes del fiscal  (o fins i tot per delictes que no tenen res a veure amb una suposada activitat armada). La darrera frase de l’entradeta (abans d’entrar el vídeo) explicava que una de les causes podia ser que la legislació estava pensada per estructures piramidals i no per “cèl·lules autònomes”.

En el vídeo es presentaven tres operacions ja jutjades: Estany (1/6 absolucions), Queixalada (4/11 absolucions), Tigris (10/13 absolucions) i dues més encara pendents, Xacal i Tala. Més enllà de descriure quan i on s’havien produït les detencions no s’argumentava la darrera frase de l’entradeta. L’espectador entenia per tant que no van ser absolts per ser innocents sinó per un error del sistema.