Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

alakranaEl segrest del vaixell tonyinaire basc Alakrana ha posat a la palestra mediàtica la denominada pirateria a Somàlia. Malgrat que el cas es va allargar 47 dies, la visió dels mitjans va ser molt unidireccional i pràcticament no es van qüestionar preguntes tan claus com què fan pescadors de l’Estat espanyol a l’oceà Índic. TV3 ho va fer, però 50 dies més tard de l’assalt.

Per què van a pescar a Somàlia?”. Amb aquest títol TV3 va abordar en l’informatiu migdia del 20 de novembre la problemàtica de la denominada pirateria marítima a Somàlia. Feia tres dies que s’havia fet públic l’alliberament de l’Alakrana i cinquanta de l’inici del segrest. Una peça d’un minut i 45 segons que amb una explicació clara intentava respondre a una pregunta que -més enllà de reflectir el lògic patiment dels mariners i les seves famílies- sobta que els mitjans no es fessin en els primers dies del cas.

La notícia de TV3 explicava que la descomposició de l’Estat somali suposa que no formin part de la Comissió per la Tonyina de l’OCEA Índic (OITC). Aquest ens regula el nombre de vaixells, les quantitats i els períodes de pesca en les aigües internacionals d’aquesta regió. La informació també recollia l’argumentació dels denominats pirates que entenen els rescats com una compensació pel fet que no poden aprofitar els seus propis recursos pesquers. La peça comptava amb les opinions Josep Maria Royo, de l’Escola de la Cultura de la Pau, que afirmava que calia negociar la qüestió amb les autoritats somalis -per inestable que fos el país- i la de l’expert en acords de pesca, Carlos Cabanas, que desqualificava les possibles justificacions de les accions. Dues visions per un mateixa pregunta.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Cinquanta dies sense preguntes, cinquanta dies sense respostes
La notícia de TV3 segurament ha arribat molt tard, però ha esdevingut una autèntica illa en un mar d’informació que no ha anat més enllà de les negociacions entre l’Estat espanyol i els pirates, i el patiment dels segrestats. No ha estat l’única illa, ja el 25 d’octubre el diari Público va publicar l’article del professor de Sociologia de la Universitat de Barcelona, Joaquim Sempere, titulat “Los verdaderos piratas” (traducció al català).

En l’article d’anàlisi Sempere no només parla de la suposada explotació de recursos pesquers, sinó també de l’aprofitament de la situació de desgovern del país africà per abocar-hi residus tòxics i radioactius. Una situació que va aflorar el 2005 amb un tsunami que va dur fins a la costa part d’aquests elements. El professor de la UB cita l’enviat de les Nacions Unides a Somàlia, Ahmadou Ould-Abdallah, que va xifrar en un mínim de 300 morts els efectes d’aquests residus a la població somali.

A l’oceà d’Internet també es podien trobar altres visions de la qüestió. Per exemple el reportatge “Pirates love fish” que explica com l’acció dels pirates ha afavorit els pescadors kenians ja que ha allunyat els grans vaixells internacionals de la línia de costa.

Poques justificacions per no alçar la vista
El dia a dia frenètic de l’actualitat impedeix sovint alçar la vista i analitzar les causes dels fenòmens que expliquen els esdeveniments. Costa trobar justificacions en el cas de l’Alakrana i la lluita pel control dels recursos pesquers a Somàlia. I és que el segrest ha estat prou llarg com per trobar aproximacions diferents a la notícia.

A més, en el cas dels mitjans catalans -si tenen un marc de referència no espanyol- podien defugir  l’emotivitat que genera el patiment d’uns compatriotes. A banda, fets com els de l’Alakrana ja havien succeït altres vegades i des de diversos àmbits relacionats amb la cooperació internacional i la cultura de la pau s’havia denunciat la situació.