Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

debat_mediacatEl segon informe de Media.cat ha analitzat el tractament per part de cinc diaris de paper del Pla de Bolonya i les mobilitzacions estudiantils. En la presentació a la Universitat de Barcelona es va convidar a periodistes dels cinc mitjans però només hi va assistir el redactor en cap d’El Punt, precisament l’únic diari que va reflectir l’informe.

El ressò als mitjans de comunicació del segon informe de Media.cat ha estat certament reduït i molt menor que el primer, que analitzava els marcs de referència de TV3. Les causes poden ser diverses: no era el primer informe de l’observatori, la gestió de la televisió pública és el debat que aixeca més passions en l’àmbit de la comunicació o que en aquest cas l’objecte d’anàlisi/crítica eren cinc diaris.

Més enllà de les causes cal valorar molt positivament el paper del diari El Punt que no només va ser present al debat de presentació de l’estudi sinó que en va fer referència l’endemà (en l’edició digital, a més, enllaçaven l’estudi en format pdf). El redactor en cap de l’edició barcelonina del rotatiu del Grup Hermes, Ricard Palou, va ser l’únic periodista que va assistir en un debat en el qual hi van participar representants de sindicats i moviments estudiantils. Palou va fer dues reflexions interessants pels dos col·lectius: pels periodistes va considerar interessant que eines com Media.cat serveixin per “fiscalitzar-los”; pels estudiants va lamentar que la seva naturalesa assembleària provoqui problemes d’interlocució pels canvis constants de portaveus.

Cap dels altres quatre mitjans analitzats (Avui, El País, El Periódico de Catalunya i La Vanguardia) van fer-se ressò de l’informe i van excusar la seva presència al debat perquè tenien altres compromisos. En el sector de la premsa digital només Tribuna.cat i Comunicació21.com van parlar del segon treball de Media.cat.

Premsa de paper
>> El Punt: Analitzen el tractament als mitjans del moviment contra el pla de Bolonya

Premsa digital
>> Comunicació 21: Media.cat presenta un estudi sobre el tractament informatiu del Pla de Bolonya realitzat pels diaris

>> Tribuna.cat: Media.cat critica els mitjans per la seva manca de pluralitat al informar sobre el Pla Bolonya

>> Comunicació 21: Els mitjans escrits de Barcelona no van fer un tractament adequat sobre el Pla de Bolonya

Blocs

>> Joan Vila i Triadú: Presentat el segon informe monogràfic de Media.cat

>> Enric Canela: Les crítiques a les crítiques del Pla Bolonya