Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

_JGM0723Organitzada conjuntament per Cugat.cat, el grup de mitjans de comunicació de l’Ajuntament de Sant Cugat, i pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, ahir es va celebrar la tercera edició de la Jornada de Comunicació que porta el nom del periodista que va viure tant anys en aquesta ciutat del Vallès. Els ponents van reivindicar el periodisme d’investigació en el tractament mediàtic dels casos de corrupció.

Va consistir en una taula rodona, titulada “Com els mitjans de comunicació tracten els casos de corrupció”, i va reunir tres periodistes que han estat seguint, des de diferents mitjans, aquest terreny informatiu: Jofre Llombart, de Catalunya Ràdio, Albert Balanzà, de l’Avui, i David Fernández, del setmanari La Directa. També hi havia de ser Joan Maria Morros, de RAC1, però va excusar la seva assistència a última hora per motius imperiosos d’actualitat. El moderador de la taula rodona va ser Miquel Herrada, cap de Continguts de Cugat.cat, el qual va interpel·lar amb nombroses preguntes els tres ponents, per tal d’anar centrant el debat. Aquestes van ser algunes de les línies d’exposició que van sostenir:

David Fernández, La Directa: “El periodisme d’investigació, el periodisme social ajuda a fer una ciutadania més lliure”

“Els casos Millet i Pretòria no són fets aïllats, hi ha casos de corrupció sovintejats a Catalunya en les darreres dècades, i no només en l’esfera pública, també en l’esfera privada”.

“La filtració de documents judicials és una mala pràxis que fa servir habitualment l’Audiència Nacional”.

“El periodisme està tocat, el que es fa avui és un periodisme de cadira precària, no es diversifiquen les fons, no es trepitja el carrer… Només amb el periodisme d’investigació, amb el periodisme social podem col·laborar a la reflexió crítica de la ciutadania, és a dir, a fer que la ciutadania sigui més lliure. Ara bé, fer periodisme en llibertat té costos, que no tothom està disposat a assumir”.

“Hi ha també una corrupció moral que va més enllà dels delictes estrictes de corrupció i una impunitat general d’algunes persones, per exemple les que fan negoci amb una necessitat vital de la gent com és l’habitatge, absolutament indecent”.

Albert Balanzà, Avui: “Hem de continuar trobant escletxes per on poder informar sobre la corrupció”

“Els instruments judicials són de dubtosos efectivitat. Costa molt de provar certs delictes, tot i tenir proves clares”.

“Com menys diners hi ha als mitjans per dedicar periodistes a la investigació, més filtracions judicials trobarem a la premsa. Els mitjans escrits avui dia tenim un greu problema: fer atractius els continguts sense abaixar-nos els pantalons davant les administracions i els anunciants i sense disparar els costos de producció”.

“Qui té la culpa dels últims casos de corrupció: el que roba o les institucions que es deixen robar?”.

“Hem de seguir trobant escletxes en aquest periodisme encarcarat que tenim per poder informar sobre aquests casos. Malauradament, no sempre es poden posar titulars pels fets, com a mi m’agrada, de vegades has d’anar al titular-espectacle”.

Jofre Llombart, Catalunya Ràdio: “Els mitjans públics encara hem de ser molt més curosos a l’hora d’informar de segons què”

“El pecat original del rebombori mediàtic per la corrupció està en la lentitud de la justícia. L’administració judicial i els mitjans de comunicació van a velocitats de creuer molt diferents i això provoca disfuncions clares”.

“Quan un cas, com el d’en Millet, durant els mesos que van des de l’entrada dels Mossos al Palau fins a la declaració dels imputats, no està encara en mans de la justícia, llavors els mitjans tenim molt més marge per a la investigació”.

“Els mitjans públics hem de ser encara molt més curosos que els privats a l’hora de parlar d’aquests temes. Hi ha coses que hem hagut d’esperar dos o tres dies a dir-les a la ràdio, fins que no n’hem tingut proves, quan els diaris les treien immediatament”.

“Periodistes i polítics ens necessitem mútuament, ara per ara no podem prescindir els uns dels altres”

>> Crònica de la jornada a Cugat.cat: La jornada Barnils aposta pel periodisme d’investigació per millorar la informació dels casos de corrupció