Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

avuiEn plena campanya per les consultes del 13 de desembre i una setmana després de “l’editorial conjunta” diaris com La Vanguardia i El Periódico intenten ignorar el debat sobre la independència. Això contrasta amb les obertures de rotatius com El Punt i l’Avui que reflecteixen un posicionament favorable al “sí” cada vegada més estès i que fins i tot guanya en una gran enquesta realitzada per la UOC.

Independència? Sí, per primer cop”. Amb aquest titular tant suggerent obre aquest dijous edició el diari Avui. Una setmana després de l’editorial “La dignitat Catalunya” -interpretada per alguns sectors per la voluntat de mantenir l’autonomisme en el centre del debat- el rotatiu recentment adquirit pel Grup Hermes dedica les dues primeres planes a una macroenquesta realitzada per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) sobre el vot en un hipotètic referèndum de Catalunya.

I és que fins ara un dels principals problemes per valorar el suport real a la idea de deixar Espanya era la manca d’instruments demoscòpics que ho abordessin de manera clara i directa. El més proper era la pregunta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) -depenent del Ministeri espanyol de Presidència- que preguntava (en el marc d’una enquesta general) sobre el sentiment català/espanyol. Ara la pregunta de l’UOC no tenia dubtes: “En un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria?” i la resposta posa sobre la taula una majoria pel sí (50,3%), un 24% d’abstencionistes i només un 17,8% en contra. Sobre si Catalunya ha de tenir dret a decidir lliurement sobre el seu futur polític -llegeixi’s autodeterminació- el sí arriba al 82,6%. En canvi, quan es pregunta si la majoria de catalans estan més aviat a favor o en contra de la independència els resultats s’igualen: 43,4% a favor per 34,4% en contra (i un 13,4% que considera que la cosa està  empatada entre partidaris i detrectors de la plena sobirania del Principat).

De fet, aquesta darrera pregunta entronca directament amb les demandes per fer enquestes clares i, sobretot, que el debat sobre la independència esdevingui quotidià i el reflecteixin els mitjans. Com una persona -que considera més satisfactori deixar de ser espanyol per motius diversos- pot pensar que el conjunt de la societat (l’enquesta ha tingut una mostra ponderada per territoris, gènere i edat de 2.614 persones) és favorable a la independència si els diari més llegit (El Periódico) i el més venut (La Vanguardia) ho ignoren?

Com a exemple les edicions del dimecres 2 i dijous 3 de desembre d’ambdós rotatius. Ni una sola notícia que faci referència a la qüestió. En uns dies en els quals la Falange Española ha sol·licitat manifestar-se en 57 poblacions que fan consulta; per altra banda les denominades “cases regionals” han emès un manifest contrari als referèndums (secundat pel diputat del PSC, Joan Ferran) i, cal no oblidar-ho, s’està a punt d’arribar a l’equador d’una campanya en la qual el potencial de votants supera les 700.000 persones.

De fet el volum de persones que puguin moure els actes relacionats amb el 13-D no semblen que importin. Tampoc La Vanguardia va dedicar ni un breu a l’acte d’obertura de campanya al Fòrum de Barcelona que va reunir entre 2.000 i 3.500 persones. Una notícia que tant TV3 com TVE a Catalunya van situar en la segona posició de l’escaleta dels seus informatius. Fins i tot Telecinco en va parlar en un lloc destacat en el seu informatiu d’àmbit estatal.

El fet d’intentar ignorar les consultes i fer bona la dita “si no surts als mitjans, no existeixes” no compta amb l’adhesió d’altres diaris com El Punt. Per exemple aquest dimecres la seva edició gironina obria en portada i en les dues primeres pàgines amb la mobilització d’Interior i els ajuntaments per evitar les concentracions de Falange. Així mateix cada dia dedica una notícia a un dels municipis que realitzaran consulta el 13-D i en l’edició digital té un apartat monogràfic. També l’Agència Catalana de Notícies (ACN) n’està realitzant un seguiment exhaustiu aprofitant la seva xarxa de corresponsals al territori i, fins i tot, ha creat com a categoria temporal la de “consultes sobiranistes”.

Ni enquestes ni debat
Si fins ara no s’ha posat sobre la taula una enquesta amb garanties demoscòpiques una altra de les demandes que des de fa temps cuegen és que mitjans de referència com TV3 puguin abordar el tema en un debat. Una petició que compta amb uns 4.500 adherits a la xarxa social Facebook (cal advertir que el “suport” a les xarxes socials té un valor relatiu) i que hores d’ara té un marc perfecte: el programa Banda ampla.

Aquest espai presentat per Lídia Herèdia aborda temes que se situen en el primer pla de l’actualitat a partir de les opinions dels ciutadans. Per exemple els tres darrers programes els han dedicat a la grip A (centrat en la conveniència de la vacuna); al Barça-Madrid (pocs dies abans del “clàssic) i a l’impost de sucessions (en ple debat en el si del Govern de la conveniència de com reformar-lo). No seria lògic que la setmana abans del 13-D posessin sobre la taula la independència?