Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El proper 15 de desembre començarà el judici del denominat “sumari polític” contra el diari Egunkaria. Set anys després del tancament de l’aleshores únic diari escrit totalment en basc, l’Audiència Nacional espanyola tirarà endavant un procés que només compta amb les acusacions “populars” de dues associacions espanyolistes. En canvi, la fiscalia va demanar sense èxit l’arxivament de la causa.

El 20 de febrer de 2003, els agents de la Guàrdia Civil van entrar per ordre del jutge de l’Audiència Nacional espanyola Juan del Olmo a les instal·lacions d’Euskaldunon Egunkaria a Andoain. Vora set anys després arriba el primer dels judicis pel tancament del rotatiu -el cinquè mitjà clausurat a Euskal Herria-. El judici començarà el 15 de desembre a Madrid i després de dues sessions se suspendrà fins al gener.

Una de les circumstàncies que criden més l’atenció és que el judici tiri endavant malgrat que la fiscalia n’ha demanat l’arxivament. Només amb les acusacions “populars” de les espanyolistes Associación de Víctimas del Terrorismo (AVT) i Dignidad y Justicia n’hi haurà prou per fer seure al banc dels acusats Martxelo Otamendi, Iñaki Uria, Joan Mari Torrealdai, Txema Auzmendi i Xabier Oleaga. Tots els acusats s’afronten a una petició de 14 anys de presó per “pertinença a organització terrorista”, excepte Oleaga a qui li demanen 12 anys. En aquesta ocasió no s’ha aplicat la denominada “doctrina Botín”, que va suposar suspendre al judici al banquer perquè només hi havia l’acusació popular.

Tot i això, ni l’AVT ni Dignidad y Justicia aporten cap prova que faci esperar una sentència del jutge Javier Gómez Bermúdez que no sigui l’absolució de tots els acusats. Paral·lelament hi ha un segon sumari de caràcter “econòmic”, amb vuit acusats i peticions de la fiscalia i les acusacions populars encara superiors. “Per problemes de procediment aquest sumari torna a començar de zero”, explica David Fernàndez, membre de la Comissió Catalana de Suport a Egunkaria. “Això és una segona victòria” afegeix.

La defensa intenta que el “sumari econòmic” es traslladi als jutjats de Tolosa, ja que el presumpte delicte és de frau fiscal. A més la suposada “víctima”, la hisenda foral de Guipúscoa, sempre ha mantingut que no hi veu indicis de delicte, explica Fernández. Tot i això la instrucció, que ara ha de tornar a començar de zero, es realitza a l’Audiència Nacional espanyola, ja que vinculen el frau a delictes de “terrorisme”.

El tancament d’Egunkaria va despertar una autèntica onada de solidaritat no només a Euskal Herria sinó també en altres nacions com els Països Catalans -per exemple, es va editar una edició especial d’Egunkaria en català.  Quasi set anys després arriba el primer dels dos judicis que en deriven, tot i que el període màxim per tenir clausurada una empresa són cinc anys. Ara, de nou, la societat catalana està convocada a mostrar el seu suport als periodistes i treballadors del diari basc: la cita, el proper 15 de desembre a les vuit del vespre a la barcelonina plaça de Sant Jaume.

>> Portal internacional de suport a Egunkaria (documents i comunicats en català)

3 Comentaris

  1. Media.cat – Observatori crític dels mitjans » “Algú s’imagina el periodista que va entrevistar Bin Laden torturat per la policia haver-ho fet?”

    […] “La principal base sobre la que van sustentar el tancament d’Egunkaria i les nostres detencions va ser que el diari tenia finançament d’ETA, però en les 600 pàgines de sumari no es fa cap referència a aquest finançament”. En una trobada amb periodistes catalans a Barcelona aquest dimecres, Martxelo Otamendi es mostrava satisfet per aquesta manca de proves per sustentar el judici contra ell i altres directius del clausurat Egunkaria. […]