Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

vanguardia_portadaEls dos diaris més venuts i llegits al Principat de Catalunya havien optat al llarg de la campanya per ignorar les consultes. El dia de les votacions tot just ho havien situat amb un requadre a portada tot i que finalment l’endemà han obert edició. La Vanguardia ha fet un tractament neutre mentre que El Periódico ha destacat els punts febles de la jornada.

El Periódico de Catalunya i La Vanguardia van optar per minimitzar la importància del 13-D al llarg dels dies previs. Tot i celebrar-se en 167 municipis i donar dret a vot a més de 700.000 catalans el mateix diumenge apareixia a les seves portades amb petits requadres que quedaven diluïts per altres temes com el derbi Barça-Espanyol o la manifestació sindical a Madrid.

L’endemà però els dos diaris no han pogut ignorar-les i ho han tractat com a tema principal de portada. El Periódico opta per un curiós “Tots contents” i en el subtítols assenyalen que la participació “il·lusiona els promotors i alleuja els detractors”. A més afegeix que “la repercussió donarà impuls a la segona onada de referèndums”. Malgrat que el titular de portada -que situen però per sota d’una pastilla sobre la “Brutal agressió a Berlusconi”- sembla neutre les informacions d’obertura ressalten els elements negatius del 13-D: “L’independentisme afrontarà molt just de forces el repte de Barcelona” i “La consulta es queda 10 punts per sota del llistó anhelat” en pàgines 2 i 3. Fins i tot, es podria interpretar que l’ús de “contents” a portada pretén rebaixar la seriositat de la jornada i dels objectius dels qui la promovien.

El Periódico si que havia dedicat a les consultes una de les seves editorials el mateix diumenge. Per orientar els seus lectors els havia advertit dels “límits” de la consulta recordant que “només” afectava a una desena part de la població catalana i que es tracta dels municipis més nacionalistes. Era una ddea que reforçava en pàgines interiors: “L’independentisme mesura la seva força en feus sobiranistes” i tornava a usar l’adjectiu secessionista –recuperat en motiu de la consulta d’Arenys– en el subtítol.

L’editorial del 13-D també considerava que els resultats “no serien extrapolables” al conjunt del país però en canvi no feia cap referència a les traves posades en municipis governats pel PSC o el fet que fossin fruit de l’autoorganització ciutadana. També s’oblidava de la darrera enquesta de l’UOC per afirmar que “els sondejos realitzats fins avui (…) indiquen que una amplia majoria de catalans (…) pensen en un futur compartit amb la resta d’Espanya” i advertia que la decisió “fonamental” es produeix a les eleccions al Parlament de Catalunya.

La Vanguardia fa un titular críptic
El diari del Grup Godó més enllà dels seus silencis no acostuma a voler quedar malament amb ningú no fos cas que algun dia l’status quo canviés. Això podria ser una explicació al títular críptic de portada “Las consultas catalanas envían una señal cívica” on destaquen la normalitat per sobre de qualsevol resultat (només en el segon subtítol es diu que la participació va fregar el 30%).

El tema obre la secció de política a la pàgina 14 de nou amb un titular neutre: “La consulta obtiene respuesta” mentre que en els subtítols es fa referència a la participació general, a la d’Osona que tenia una “organització electoral específica” i a la voluntat de la Coordinadora Nacional de demanar un referèndum vinculant pel 25-A. En conjunt hi dedica quatre pàgines. També a l’editorial en parlen: “¿Cómo resumirlo? Hay inquietud. Hay inquietudes. Y deben ser atendidas”.

2 Comentaris