Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha analitzat el tractament dels migrats als espais informatius de les principals televisions públiques i privades del Principat. La principal conclusió és que es “sobredimensiona” la vessant conflictiva del fenomen i que els migrats són més subjectes de la informació que no pas protagonistes.

L’estudi del CAC La presència de la immigració en la informació, analitza una mostra 462 hores d’emissió i gairebé 12.000 unitats informatives de TV3, el 3/24, TVE Catalunya, 8tv, Barcelona TV i Canal Català Barcelona, emesos entre l’1 de gener i el 30 de març del 2009.

En aquest període la presència de les persones migrades es qualifica “d’escassa” amb només un 2,8% del temps de paraula, unes set vegades menys que el seu percentatge respecte el total de la població catalana (15%). Així mateix es produeix un important desequilibri entre gèneres (70-30% a favor dels homes), una ràtio que curiosament és menor que en el cas dels autòctons (la presència de dones no arriba al 25%).

Subjectes i no protagonistes
Quasi el 50% de les peces informatives en la qual apareixen el fenomen de la migració se situa en l’àmbit policial o judicial un fet que estigmatiza el col·lectiu. Així mateix l’estudi assenyala que en el 70% de notícies que fan referència al fenomen les declaracions que es recullen són de persones autòctones. L’estudi del CAC posa tres notícies com a exemple en la qual la veu dels migrants no es va escoltar malgrat ser protagonistes: el traspàs de les autoritzacions de treball a la Generalitat de Catalunya, la celebració del Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia organitzada per SOS Racisme o les detencions a l’Estat espanyol per presumptes casos de terrorisme islamista. Sovint també s’ignoren les iniciatives reinvidicatives organitzades des dels col·lectius de nouvinguts com va explicar Media.cat en el cas de la denominada Marxa per a la Igualtat.

Globalment l’estudi del CAC considera que els informatius televisius no han aconseguit normalitzar la situació de les persones migrades com part integrant de la societat catalana des del vessant econòmic, social, polític i cultural. Tot i això s’ha produït una evolució cap a una visió més complexa si es compara amb les dades de 2005 segons es desprèn de les dades de les informacions en les quals els nouvinguts són víctimes o responsables de fets delictius (enguany s’ha equilibrat mentre que el 2005 el nombre de notícies amb migrats com a presumptes delinqüents multiplicava per sis els casos en que eren víctimes).

>> Estudi La presència de la immigració en la informació