Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La premsa de paper ha pres partit aquest divendres respecte a la iniciativa legislativa popular (ILP) que preveu prohibir les curses de braus al Principat de Catalunya. Mentre La Vanguardia s’hi posicionava en contra a l’editorial, l’Avui té molt clar que el “segle XXI serà sense toros”. El Periódico ha optat per una posició intermitja destacant la tradició taurina a casa nostra.

La Vanguardia, hores abans d’una votació incerta, ha actuat com a lobby protaurí. I és que a banda de la portada on ha optat per un titular d’obertura a quatre columnes neutre “El Parlament vota sobre la abolición de los toros” el tractament de la informació i la fotografia han esdevingut clarament contraris a la ILP. Han obert la secció de política de nou amb un titular neutre “El Parlament decide hoy si abre la puerta a la abolición de los toros” però en canvi la foto -a cinc columnes i ocupant part de dues pàgines- era del famós torero José Tomàs aclamat com un heroi (ni es veu el toro, ni el seu patiment). En la informació, signada per Iñaki Ellakuría, es contraposava la iniciativa a la llibertat (“¿Prohibición o libertad? (…) “Los diputados convergentes (…) que por sus convicciones liberales se sienten incómodos con prohibir por ley todo lo que moleste) i només es feia referència als intel·lectuals que s’han mostrat favorables a les curses de braus (Pere Gimferrer, Miquel Barceló i Joan de Segarra). Curiosament dues pàgines més endavant hi havia un anunci a tota pàgina del “Manifest de la Mercè per la Llibertat” signat per unes 250 personalitats.

No només no es recollien les veus antitaurines sinó que la notícia es complementava amb l’ànalisi del periodista Jordi Barbeta (“Prefiero reencarnarme en toro de lidia antes que en pollo a l’ast”) en el qual relacionava la seva “maduració” personal amb la defensa dels braus. L’article començava amb una justificació històrica de la tradició però acabava amb una comparació que ratllava la demagògia: “Lo misterioso de todo este jaleo es cómo algunos animalistas se preocupan tanto de la muerte del toro en la plaza y se muestran tan indiferentes ante la desgraciada vida de engorde y muerte automatizada de los cerdos, los patos cirróticos o los pollos del Pio Lindo”.

La Vanguardia completava aquest divendres el tractament de la informació amb l’editorial “Toros en el Parlament”. Després d’explicar els arguments a favor i en contra i concloure que són totalment irreconciliables -cosa habitual en qualsevol conflicte- es manifestava a favor de mantenir l’status quo: “Con estos datos en la mano, no parece que la abolición pueda presentarse como una necesidad prioritaria. (…); si estamos dispuestos a reconocer que el fin de las corridas evitaría sólo una ínfima parte de los padecimientos que el ser humano inflige sistemáticament a los animales irracionales”. L’única veu antitaurina en tot el diari és la de l’opinadora Pilar Rahola en la seva tradicional columna.

El Periódico opta per recordar la catalanitat dels toros

El Periódico de Catalunya no s’ha posicionat clarament -no li ha dedicat editorial- però en canvi si que ho considerat el tema del dia (pàgines 2 a 4). La informació d’obertura ha buscat un titular neutre “El Parlament obre avui la porta a la prohibició de les corrides de toros” però amb un parell de frases sorprenents. La primera, que les signes ILP han passat de “l’anonimat a la popularitat en una setmana” (com si anteriorment no se n’haguessin presentat d’algunes amb un ressò important: seleccions nacionals, transgènics, autodeterminació…). També és curiosa l’oració “Potser una ILP acabarà amb la festa a Catalunya” ja que quan hom parla de festa en un context català difícilment pensa en els toros (possiblement és un problema de traducció automàtica).

En les pàgines 2 i 3, “Molt pocs llocs recorden la passió per les corrides que hi havia el segle passat a BCN” i “La iniciativa remata el declivi d’una tradició secular a Catalunya” es dediquen a reivindicar la gran tradició taurina al nostre país. De nou, els arguments contraris a les curses de brau (siguin per qüestions animalistes o identitàries) queden fora de joc. També El Periódico ha apostat per la mateixa via en l’opinió amb l’article del pintor Joan-Pere Viladecans: “La catalanitat de les festes amb toros“.

L’Avui es posiciona clarament en contra

El diari Avui ha dedicat l’editorial d’aquest divendres als toros i ho fa fet de manera contundent a favor de la prohibició: “El segle XXI serà sense toros” tot i reconèixer la tradició de la fiesta (aquí en castellà i cursiva) a Catalunya. Segons el diari del Grup Hermes “no hi ha cap argument vàlid per seguir mantenint una activitat d’aquestes característiques en ple segle XXI. És legítim sacrificar animals per a consum humà, però no ho és considerar-ho un espectacle reglamentat, difondre’l i vendre entrades”.

El tema també ha obert la secció de Política a la pàgina 4 amb un titular metaperiodístic “Expectació total” en la qual es fa ressò que de nou el nostre país és al centre d’atenció mediàtica dels mitjans internacionals tal i com va passar al 13-D. La tercera peça sobre el tema la signa a la pàgina 3 el periodista del diari, Pere Martí, amb un curiós titular “Jon Idigoras era torero”. Més enllà d’explicar el passat taurí del traspassat líder abertzale l’article recorda que el “Parlament no decideix si prohibeix les corrides de toros, només si es pot debatre. I en democràcia s’ha de poder debatre tot, sobretot si està avalat per una iniciativa legislativa popular signada per 180.000 persones”. I afegeix: “El rebuig a la ILP pot sembrar un precedent i els arguments que s’usin avui també poden ser usats en un futur contra altres iniciatives ciutadanes, com la de fer un referèndum”. Tot i això l’articulista -i la resta d’informacions analitzades- obliden que en més d’una ocasió, i recentment en el cas dels transgènics, el Parlament ha vetat debatre una ILP. Un gest que deu contribuir a això que alguns anomenen desafecció.