Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

tdtEntre el desembre de 2009 i el gener de 2010 es du a terme la segona fase de l’apagada analògica als Països Catalans. Les fusions de les televisions privades espanyoles, els problemes per rebre TV3 més enllà del Principat de Catalunya i les deficiències en la recepció del senyal digital en les zones on es va produir la primera fase de l’apagada suposen moltes incògnites pel nou model derivat de la TDT.

Amb la TDT, ens preguntem què ens agrada veure, no què fan”. Amb aquestes paraules fa pocs mesos el secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, intentava “vendre” les bondats del canvi de sistema de la televisió analògica a la digital. L’encesa digital havia permès comprovar temps enrere que l’increment de canals no aportava, excepte en comptades ocasions, ni un increment de la qualitat ni una diversitat dels continguts televisius.

I és que només les televisions públiques (TVC i TVE) han aprofitat per augmentar la seva oferta temàtica mentre que la majoria de cadenes privades espanyoles han dedicat part dels seus múltiplexs a autèntics canals B on hi envien reposicions o els programes que no han funcionat en   la seva marca de referència. En casos com Telecinco s’aprofita un dels canals per emetre-hi de manera contínua els denominats “concurs trampa” o fins i tot queda per activar un dels canals del múltiplex del Grup Godó.

Si la situació actual no era massa prometedora l’anunci de fusions entre Telecinco (Mediaset) i Cuatro (Prisa) i les negociacions entre Antena 3 (Planeta) i La Sexta (Mediapro) podrien reduir significativament el nombre de canals en obert. Els dos conglomerats resultants podrien destinar un dels seus múltiplexs a canals de pagament tal i com va fer La Sexta amb Gol Televisión en la freqüència d’Hogar 10. D’aquesta manera el gran increment d’oferta televisiva gratuïta pot quedar en un no res. A més caldrà veure com la crisi afecta el panorama de la TDT local, tant la privada com especialment els consorcis públics molts dels quals han quedat amb “hivernació”.

L’apagada analògica pot afectar TV3
Mentre la possibilitat que les emissions de TV3 es restableixin al País Valencià continua sent molt difícil l’apagada analògica pot afectar a altres territoris com la Franja de Ponent i la Catalunya Nord. I és que en cap d’aquests dos territoris no hi ha cap previsió que la televisió de la CCMA formi part del paquet de canals digitals.

La Franja forma part de la segona fase de l’apagada als Països Catalans que també afectarà el nord del Bages, el Berguedà i part del Solsonès i el Lluçanès així com 270 municipis al País Valencià en comarques com la Safor, la Plana Baixa i la Ribera. Aquests territoris s’afegiran a la Garrotxa, el Ripollès, part del Vallès Oriental, el Maresme, Menorca i les Illes Pitiüses que van ser els primers territoris en quedar-se sense senyal analògica entre el juny i el juliol passat. A l’abril serà el torn de la resta dels territoris sota administració espanyola així com de la Catalunya Nord.

En comarques com el Ripollès hi hagut moltes crítiques tant al procés d’apagada que realitza el Ministeri d’Indústria -fins pocs dies abans s’anunciava que tots els municipis es quedarien sense senyal analògic conjuntament i després van aclarir que es faria progressivament- com a la qualitat del senyal que es rep. En aquest sentit de manera generalitzada, i especialment quan la meteorologia es complica, bona part dels canals arriben amb moltes deficiències. També va aixecar molta polèmica la incorporació, a pocs dies de l’apagada, de municipis de la Selva que no tenien constància que formarien part de la primera fase i on va ser impossible adaptar les instal·lacions a temps.