Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El jutjat número 16 de Madrid va condemnar el director i el director d’informatius de la ràdio espanyola SER a un any i nou mesos de presó per un delicte de “revelació de secrets”. L’argument del jutge és que Internet no és un mitjà de comunicació social i, per tant, no està subjecte a la protecció del dret a la informació recollida a la Constitució. Fonts jurídiques consultes per Media.cat consideren que la sentència serà revocada i que els danys al periodisme digital seran més “morals” que “reals”.

El titular del Jutjat Penal número 16 de Madrid, Ricardo Rodríguez Fernández, va condemnar la setmana passada director de la SER, Daniel Anido, i el director d’informatius de la cadena, Rodolfo Irago, a un any i nou mesos de presó. A més, els va inhabilitar per dirigir mitjans de comunicació i exercir el periodisme durant aquest període, per un delicte de “revelació de secrets”, pel fet de difondre al web de l’emissora una llista de presumptes afiliacions irregulars al PP de Madrid el juny del 2003. També haurien de pagar una multa de 100 euros diaris durant sis mesos, així com el pagament d’una indemnització de 5.000 euros a cadascun dels denunciants.

La sentència argumenta que “la protecció constitucional al dret a la informació es refereix als mitjans de comunicació social (televisió ràdio o premsa escrita), però s’ha de matisar que internet no és un mitjà de comunicació social en sentit estricte, sinó universal”. Segons fonts jurídiques consultades per Media.cat el recurs a la sentència prosperarà amb “total seguretat”. A més, no genera jurisprudència ja que és d’un jutjat ordinari. D’aquesta manera, les mateixes fonts indiquen que el dany al sector del periodisme digital és “més moral que real” especialment mentre no es revoqui.

Posar en risc la llibertat d’informació

La sentència ha estat molt critica per les associacions i sindicats de periodistes en un context d’auge del sector digital. El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha considerat “desmesurada” la condemna i ha alertat que “pot tenir un efecte dissuassori en l’exercici de la professió” al mateix temps que ha demanat “temps” per poder analitzar la seva revisió. La Unió de Periodistes Valencians també ha criticat que un jutge consideri que a Internet no hi ha llibertat de premsa.

Un Comentari