Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

egunkaria_bcnAquest dimarts es va reprendre el judici pel “sumari polític” contra el diari Egunkaria. A la vista de dimecres tres presos bascos van negar que l’organització hagués intervingut en la creació de cap diari. Mentrestant la solidaritat es reactiva als Països Catalans i l’exdirector del diari clausurat, Martxelo Otamendi, participarà en una gira que passarà per València, Palma i Barcelona entre altres ciutats.

El fiscal de l’Audiència Nacional espanyola, Miguel Ángel Carballo, va intervenir aquest dimecres per primera vegada en el judici. Cal recordar que la fiscalia havia demanat arxivar la causa i que el cas tira endavant per les acusacions “populars” de les espanyolistes Associación de Víctimas del Terrorismo (AVT) i Dignidad y Justicia. El fiscal va demanar al pres José Luis Álvarez Santacristina, “Txelis”, sobre si ETA va intervenir en la creació d’Egunkaria. La resposta va ser clara: l’organització armada “mai ha promogut cap tipus de periòdic” tal i com havia declarat en el judici del sumari 18/98 en el cas d’Egin.

A més “Txelis” va afegir que gràcies a les “plomes crítiques” d’Egunkaria amb l’actuació d’ETA va tenir l’evolució que el va suposar l’expulsió l’any 1998 per manifestar-se contrari a la lluita armada.

La Guàrdia Civil parla de “detencions normals
També van comparèixer a la vista nou dels agents de la Guàrdia Civil que van participar a les detencions i registres al primer diari totalment escrit en euskara. Els agents van considerar “normal” el període durant el qual van ser a la comissaria.

En canvi els processats van recordar les tortures que van patir tot i l’intent del president del tribunal, Javier Gómez Bermúdez, que no ho fessin. Joan Maria Torrealdia, president del consell d’administració del diari, va explicar que després de la detenció va necessitar tractament psicològic durant un any i Martxelo Otamendi va detallar les vexacions de tipus sexual i l’obligació de realitzar exercicis físics “fins a l’extenuació”. Per la seva banda Iñaki Uria va recordar com li van col·locar “la bossa” al camp, com van simular que el disparaven amb una pistola i els cops amb una agenda telefònica.

La solidaritat des dels Països Catalans no s’atura
Mentre continua el judici la solidaritat des dels Països Catalans es reactiva amb una setmana d’actes en diverses ciutats per deixar clar que “sense llibertat d’expressió no hi ha democràcia”. L’exdirector d’Egunkaria i actual director de Berria, Martxelo Otamendi, farà una gira amb aturades a Reus (18 de gener), València (19 de gener), Palma (21 de gener) i Girona (22 de gener).

L’acte central serà el dia 20 a l’auditori del CCCB de Barcelona amb la presència, a més d’Otamendi, del director de VilaWeb, Vicent Partal; la periodista i membre del Grup Barnils, Rita Marzoa; l’exdirector d’El Periódico, Antonio Franco; l’escriptor Ignasi Riera; la presidenta del FAVB, Eva Fernández i el redactor del setmanari La Directa, Albert Martínez. Tancaran l’acte el cantautor xativí Feliu Ventura i el guitarrista Borja Penalba.

>> Recull de notícies sobre el judici a Egunkaria (Delicious Media.cat)

>> Bloc de la campanya catalana de suport a Egunkaria

>> Portal internacional de suport a Egunkaria (documents i comunicats en català)

Un Comentari