Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

aeroportEl president José Montilla inaugurarà aquest diumenge l’aeroport de Lleida-Alguaire, el primer promogut i gestionat per la Generalitat de Catalunya. El Departament de Presidència ha escollit l’agència espanyola EFE -juntament amb TV3- per prendre les imatges de l’arribada a peu de pista i de la visita a la torre de control. D’aquesta manera es menysté el paper de l’ACN, agència pública i nacional, que en circumstàncies normals hauria de desenvolupar aquest tasca.

L’aeroport de Ponent, situat al municipi d’Alguaire (el Segrià), serà el primer que ha projectat, construït i gestionat la Generalitat a través de l’empresa pública Aeroports de Catalunya. L’acte inaugural comptarà amb els presidents de l’executiu i el legislatiu, José Montilla i Ernest Benach, que faran acte de presència al nou equipament amb un inèdit vol des del Prat de només 30 minuts de durada.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019

La premsa es repartirà entre els que volin amb l’avió, un Airbus 320, i els que s’esperin a la flamant terminal per cobrir els parlaments. En canvi, per motius de seguretat, els mitjans no podran seguir l’arribada a la pista de Montilla i el seu seguici així com de la visita a la torre de control. Per tal d’immortalitzar el moment el Departament de Presidència ha autoritzat un pool (accés exclusiu) a TV3 (vídeo) i a l’Agència espanyola EFE (fotografia).

Tal i com ha denunciat el digital directe!cat la decisió suposa menystenir l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que, malgrat tenir capital públic de la Generalitat i la participació de la CCMA, haurà d’esperar com un mitjà més les imatges de la seva homòloga espanyola. A banda de mostrar el marc de referència en matèria comunicativa del Govern suposa un flac favor a una agència que en els darrers anys, malgrat tenir un pressupost limitat, ha fet un gran esforç per esdevenir un punt de referència informatiu.

Segurament, i tenint en compte la seva capacitat multimèdia, el més normal és que fos l’únic mitjà autoritzat que, posteriorment, complint la seva funció d’agència pública, distribuís les imatges de fotografia i vídeo.

Segons explica el directe!cat aquest fet ja va succeir en la inauguració de la T-1 del Prat. En aquell cas es podria entendre ja que l’obra la promovia el Ministeri espanyol de Foment i la infraestructura la gestiona AENA. En el cas d’Alguaire no té cap justificació si tenim en compte la titularitat del nou aeroport.