Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

aeroportEl president José Montilla inaugurarà aquest diumenge l’aeroport de Lleida-Alguaire, el primer promogut i gestionat per la Generalitat de Catalunya. El Departament de Presidència ha escollit l’agència espanyola EFE -juntament amb TV3- per prendre les imatges de l’arribada a peu de pista i de la visita a la torre de control. D’aquesta manera es menysté el paper de l’ACN, agència pública i nacional, que en circumstàncies normals hauria de desenvolupar aquest tasca.

L’aeroport de Ponent, situat al municipi d’Alguaire (el Segrià), serà el primer que ha projectat, construït i gestionat la Generalitat a través de l’empresa pública Aeroports de Catalunya. L’acte inaugural comptarà amb els presidents de l’executiu i el legislatiu, José Montilla i Ernest Benach, que faran acte de presència al nou equipament amb un inèdit vol des del Prat de només 30 minuts de durada.

La premsa es repartirà entre els que volin amb l’avió, un Airbus 320, i els que s’esperin a la flamant terminal per cobrir els parlaments. En canvi, per motius de seguretat, els mitjans no podran seguir l’arribada a la pista de Montilla i el seu seguici així com de la visita a la torre de control. Per tal d’immortalitzar el moment el Departament de Presidència ha autoritzat un pool (accés exclusiu) a TV3 (vídeo) i a l’Agència espanyola EFE (fotografia).

Tal i com ha denunciat el digital directe!cat la decisió suposa menystenir l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que, malgrat tenir capital públic de la Generalitat i la participació de la CCMA, haurà d’esperar com un mitjà més les imatges de la seva homòloga espanyola. A banda de mostrar el marc de referència en matèria comunicativa del Govern suposa un flac favor a una agència que en els darrers anys, malgrat tenir un pressupost limitat, ha fet un gran esforç per esdevenir un punt de referència informatiu.

Segurament, i tenint en compte la seva capacitat multimèdia, el més normal és que fos l’únic mitjà autoritzat que, posteriorment, complint la seva funció d’agència pública, distribuís les imatges de fotografia i vídeo.

Segons explica el directe!cat aquest fet ja va succeir en la inauguració de la T-1 del Prat. En aquell cas es podria entendre ja que l’obra la promovia el Ministeri espanyol de Foment i la infraestructura la gestiona AENA. En el cas d’Alguaire no té cap justificació si tenim en compte la titularitat del nou aeroport.