Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’apagada analògica ha posat en perill les emissions de TV3 fora del Principat. En el cas de la Franja ja hi ha acord polític per garantir-les mentre que a la Catalunya Nord es prorroguen les emissions analògiques des de l’Empordà a l’espera d’un acord entre els estats espanyol i francès.

La Catalunya Nord ha superat la primera batalla de la seva lluita per evitar quedar-se sense TV3. Es tracta però d’un assalt preliminar i que tant sols suposa guanyar temps fins a la data clau de l’apagada analògica d’aquestes comarques previstes pel 12 d’abril. La Generalitat de Catalunya ha decidit mantenir les emissions analògiques del repetidor de Maçanet de Cabrenys (l’Alt Empordà) que van cessar per les comarques del sud de l’Albera el passat 12 de gener. D’aquesta manera, i almenys durant els propers tres mesos, el senyal analògic continuarà arribant a les comarques nord-catalanes.

En declaracions a l’Avui el secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Carles Mundó, ha explica que el Govern s’ha posat en contacte amb el Consell Superior de l’Audiovisual (CSA) francès per arribar a “algun tipus d’acord” que garanteixi la continuïtat de les emissions. Tanmateix, la dificulta radica que aquesta entesa ha d’implicar els estats espanyol i francès. Malgrat que segons Mundó les “emissions en analògic no tenen data final”, tot el que sigui superar el 12 d’abril serà fer recular TV3 a la Catalunya Nord ja que serà l’única que no emetrà exclusivament en digital (i per tant no formarà part de l’oferta bàsica i d’accés ràpid dels espectadors).

Hervé Pi, president de la Federació d’entitats per la defensa de la de la llengua i cultura catalanes a la Catalunya Nord, ha explicat a Media.cat que són “molt escèptics” que es produeixi un acord bilateral entre ambdós estats. “Aquesta entesa pot passar principalment per intercanviar canals francesos i espanyols” ha assenyalat Pi. “Nosaltres no només volem TV3 -que podria formar part d’un paquet amb altres cadenes públiques i privades en castellà-, també exigim el 33 i el 324 i el Super 3 per a la mainada” ha advertit.

Tot i el pessimisme pel paper dels governs estatals es mostra optimista sobre el resultat final: “tindrem TV3 en digital, i tant!”. Per fer-ho possible ja preparen una jornada de mobilització pel proper 2 d’abril dia en el qual es commemora l’edicte de Lluís XIV en el qual va prohibir parlar català. El president de la Federació explica que encara han de definir el format d’un acte que molt probablement se celebrarà a Perpinyà.

TV3 a la Franja, salvada
Mentre a la Catalunya Nord el més calent és a l’aigüera a la Franja de Ponent tot sembla indicar que les emissions de TV3 estan garantides. En el cas del Baix Cinca la principal dificultat era a Fraga -bona part de la comarca rep la senyal directe del Segrià- però ambdós governs i les respectives corporacions han assolit un acord.

En aquest sentit entre el mes de gener i febrer es procedirà a adaptar el reemissor de Fraga -que rep la senyal des d’Alpicat- per tal d’adaptar-lo a la TDT. Cal recordar que el repetidor d’aquest municipi del Segrià no cessarà les seves emissions analògiques fins al 28 de febrer.